today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αυστηροποίηση κακουργηματικών ποινών και αλλαγές στα εργασιακά

Το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που σόκαρε όλη τη χώρα  αλλά και η κοινωνική αποδοχή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου είναι δυο από τα θέματα  που συζητήθηκαν  στον «πρωινό καφέ, του Μαξίμου, τις τελευταίες 48 ωρες.

Απόρροια αυτών ήταν η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο οποίος προανήγγειλε  την αυστηροποίηση των ποινών για όσους καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα που σχετίζονται με ληστείες και σεξουαλικά εγκλήματα. Και η συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ο όποιος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου, δίνοντας ένα τέλος στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ περι κατάργησης του 8ωρου των εργαζομένων.

Toυ Κώστα Πασίση

Ωστόσο, συνεργάτης του Πρωθυπουργού διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν αποφασίζει εν θερμώ και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι στρατηγικής σημασίας για την Κυβέρνηση.

Το ειδεχθές έγκλημα στην Ανατολική Αττική ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων και δραστικών μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση τέτοιων βίαιων φαινομένων.

Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι δράστες εκτέλεσαν εν ψυχρώ, μέρα μεσημέρι  στον Άλιμο το δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.

Η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει ένα φρένο στο οργανωμένο έγκλημα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών και το  Προστασίας του Πολίτη επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δράστες του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά.

Μια κίνηση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, που ταυτόχρονα, όμως αποτελεί και ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα.

Ανάμεσα στις λειτουργικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  είναι και η ποιοτικότερη αστυνόμευση σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες  και προστασίας τους από κακοποιά στοιχεία, που δε δίνουν …δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή.

Σε κυβερνητικό επίπεδο και σε νομικούς κύκλους της χώρας άνοιξε συζήτηση  και για τα ισόβια που σήμερα, με την υφιστάμενη νομοθεσία μεταφράζονται το πολύ σε 16 χρόνια κάθειρξης, ενώ αν στον κατηγορούμενο αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αύριο μπαίνει στη φυλακή και  …μεθαύριο βγαίνει, με τα «παραθυράκια» της εργασίας εντός του σωφρονιστικού συστήματος.

«Εκστρατεία» ενημέρωσης για το εργασιακό

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται από χθες, όμως και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι casus belli.

Μπροστά στο διαγραφόμενο κίνδυνο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας η κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά προβλέπει το νομοσχέδιο.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σήμα «ενεργοποίησης» όλων με το «τουιτ» που ανέβασε στα social media.

«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος.  Με λίγα λόγια: δίνει δύναμη στον εργαζόμενο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό, οι βασικοί άξονες  του είναι: Η ρητή κατοχύρωση του 48ωρου και της πενθήμερης εργασίας. Η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης θα γίνεται ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Η θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας και η σύσταση στα πρότυπα της ΑΑΔΕ της Επιθεώρησης Εργασίας που μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

Η Κυβέρνηση, όμως, «βραχυκύκλωσε» το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των γονικών αδειών.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται –μεταξύ άλλων- άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες.

Ετσι η Ελλάδα ανεβαίνει στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας.

Επιπλέον, προστατεύονται οι νέοι πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, η ΝΔ μπήκε για τα καλά στα …χωράφια της Αριστεράς η οποία αν και είχε την ευκαιρία ως κυβέρνηση να κάνει τα λόγια  πράξεις, δεν ανέλαβε καμία σχετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται να μιλά ή ακόμη και να συντηρεί το καθεστώς του εργασιακής ζούγκλας για να έχει απήχηση η αριστερή ρητορική του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ