Μ.Θεμιστοκλέους: Με την ευρωπαϊκή έγκριση έως τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται παιδιά από 12 ετών

ΑΠΕ

«Δεν υπάρχει η έννοια διαλέγω εμβόλιο, δηλαδή κάποιος μπαίνει στην πλατφόρμα και διαλέγει αν θα κάνει Pfizer, AstraZeneca. Αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται από τη δεύτερη δόση. Τα εμβόλια αντιμετωπίζονται ως ένα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το γεγονός πως θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34 σημαίνει ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες ήταν στην κατηγορία fast lane και στο τέλος του μήνα θα μπορεί κανείς να βρίσκει ένα από τα τέσσερα εμβόλια.

«Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών ηλικίας 30-44 που επέλεξαν να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο αντί να περιμένουν την κανονική σειρά προτεραιοποίησης.», συμπλήρωσε.

Καλεσμένος στο Mega, ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτήθηκε εάν «Είναι δύσκολη η διαδρομή όσον αφορά την υποχρεωτικότητα και τα μπόνους για τους εμβολιασμένους. Αυτός που αρνείται να εμβολιαστεί για τους λόγους του, τι ακριβώς θα συμβαίνει; θα μπαίνει σε γκέτο; θα του αρνείται να πάει στο νησί;».

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου και το δεύτερο είναι όταν κανείς έχει εμβολιαστεί… Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Το να βάλεις υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς μπορεί να ανοίξει διάφορα άλλα ζητήματα, νομικά, και εντός και εκτός νοσοκομείων που αποφασίσαμε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μην προχωρήσουμε σε αυτό», απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Το δεύτερο, είναι το αν οι εμβολιασμένοι έχουν κάποια περισσότερα προνόμια», απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων «δεν άνοιξε στη χώρα μας σε πολιτικό επίπεδο, άνοιξε σε επιστημονικό επίπεδο».

«Τις τελευταίες ημέρες και ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων έχουν βγάλει οδηγίες για όσους έχουν εμβολιαστεί στις οποίες υπάρχει μια παραπάνω χαλάρωση των μέτρων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όπως π.χ. η αφαίρεση της μάσκας. Η Ε.Ε. κινείται σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Ή θα λες αν είσαι εμβολιασμένος, αν έχεις νοσήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ, έτσι θα κινηθούμε σαν κοινωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

«Η συζήτηση σε ευρωπαϊκά επίπεδο έχει ανοίξει. Τα ταξίδια έτσι θα γίνονται. Η Ε.Ε. ζητάει το πιστοποιητικό που θα έχει τρεις πληροφορίες. Έτσι θα είναι τα ταξίδια από τη μια χώρα στην άλλη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά με αφορμή την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ για τις ηλικίες 12-15 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι: «επιχειρησιακά μπορούμε να το υιοθετήσουμε όταν ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων το εγκρίνει. Στα παιδιά δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας. Θεωρώ ότι μετά την έγκριση ως αρχές Ιουνίου με βάση την προτεραιοποίηση θα μπορούν να εμβολιάζονται και παιδιά. Εφόσον θα έχουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων αντί να σταματάμε στο 16 που ήταν έως τώρα θα πάμε μέχρι το 12».

Αναφορικά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο Γ. Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο. Το πιθανότερο είναι με Johnson and Johnson.

Κλείνοντας ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα ανοίξει όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες.