today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων: Αύριο η ψηφοφορία για την καθαίρεση της Λιζ Τσέινι

Ο Κέβιν Μακάρθι ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επέλεξε την αυριανή ημέρα για τα 212 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, προκειμένου να ψηφίσουν για την απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από τη θέση ηγεσίας που κατέχει, εξαιτίας τη κριτικής που έχει ασκήσει στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψηφοφορία ανακοινώθηκε χθες, μέσω μιας επιστολής από τον Μακάρθι προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τσέινι.

Η ίδια, ψήφισε για την παραπομπή του Τραμπ τον Ιανουάριο και έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, σχετικά με τον ψευδή ισχυρισμό του, για τη διάπραξη εκτεταμένης νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Καθώς έχω ακούσει αρκετούς από εσάς κατά τις τελευταίες ημέρες, είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται να κάνουμε μία αλλαγή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναμένετε μία ψηφοφορία για την απομάκρυνση της προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, αυτή την Τετάρτη» ανέφερε στην επιστολή του ο Μακάρθι.

Την επιστολή αυτή, επεξεργάστηκε το Reuters.

Ο Μακάρθι έθεσε την αναμενόμενη απομάκρυνση της Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (την τρίτη θέση ηγεσίας στην κοινοβουλευτική ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων) ως ένα απαραίτητο βήμα, για την ένωση των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 στο Κογκρέσο.

Από τις εκλογές αυτές, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

«Κάθε ημέρα που χάνουμε επαναπροσφέγοντας στη δικαιοσύνη για το παρελθόν, είναι μία ημέρα λιγότερη για να κατακτήσουμε το μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα περισσότερα μέλη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου και του Μακάρθι επιδιώκουν να κατευνάσουν τον Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να επιμένει λανθασμένα, ότι έχασε την εκλογή του περασμένου Νοεμβρίου εξαιτίας ευρείας εκλογικής νοθείας. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό, ο οποίος έχει καταπέσει σε πολλά δικαστήρια, αλλά και από πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εκλογικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν την κίνηση απομάκρυνσης της Τσέινι από τη θέση της, ως την πιο πρόσφατη ένδειξη για τον έλεγχο που εξακολουθεί να ασκεί ο Τραμπ στο κόμμα και προειδοποιούν ότι στην ουσία, θα εξαλείψει τις ελπίδες του κόμματος για τις εκλογές του 2022, απομακρύνοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων, των γυναικών, αλλά και των κατοίκων των προαστίων.

Η Τσέινι είναι κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

«Η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την ηγεσία δε θα εξασφαλίσει για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ούτε έναν νέο ψηφοφόρο, αλλά θα μας κοστίσει αρκετούς ψηφοφόρους» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ σε μία χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, μετά τα πυρά που έχει δεχτεί ο ίδιος για την ψήφο του υπέρ της καταδίκης του Τραμπ, αναφορικά με την πρόκληση ταραχών νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δικάστηκε και αθωώθηκε από τη Γερουσία, μετά από μία θυελλώδη ομιλία του προς τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου, μερικοί από τους οποίους εισέβαλαν μετά στο Καπιτώλιο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Από τις ταραχές έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ