today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρουσιάζει την ατζέντα του Τζόνσον για την περίοδο μετά την πανδημία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει την ανισότητα και να «ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο» τη χώρα με μια σειρά από νόμους για την εποχή μετά την πανδημία τους οποίους παρουσίασε στο Κοινοβούλιο η βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε μια λιτή τελετή λόγω της πανδημίας, η βασίλισσα ανέγνωσε τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση ελπίζει να ψηφιστούν την επόμενη χρονιά και που αφορούν εύρος ζητημάτων, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας έως την υγειονομική φροντίδα και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας μετά το Brexit.

Στους 18 μήνες μετά την επανεκλογή των Συντηρητικών του Τζόνσον με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η ατζέντα του επισκιάστηκε από την πανδημία, η οποία αιφνιδίασε την κυβέρνηση του και απορρόφησε μεγάλο μέρος των πόρων της για την εφαρμογή των πολιτικών της.

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας να βρίσκεται τώρα πολύ μπροστά από άλλες χώρες και την εξάπλωση του ιού να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο Τζόνσον ελπίζει να αναβιώσει την ατζέντα του για να «ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο» και να επαναπροσδιορίσει μια πρωθυπουργία που έχει αμαυρωθεί από κατηγορίες ευνοιοκρατίας.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να πετύχω μια εθνική ανάκαμψη από την πανδημία που καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ισχυρό, πιο υγιές και με περισσότερη ευημερία από πριν», ανέφερε η 95χρονη βασίλισσα στο Κοινοβούλιο σε μια ομιλία, την οποία συνέταξε η κυβέρνηση.

«Για να το πετύχουμε αυτό, η κυβέρνηση μου θα ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο τις ευκαιρίες σε όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, στηρίζοντας θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και οικονομική ανάπτυξη και αντιμετωπίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στις δημόσιες υπηρεσίες».

Σε μια εισαγωγή στις σελίδες των κυβερνητικών δεσμεύσεων, ο Τζόνσον ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση η κρίση δεν εξαφάνισε τη φιλοδοξία ή τη διάθεση της κυβέρνησης για αλλαγή…Μας δόθηκε μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο».

 

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Αφού ολοκλήρωσε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2020, ο Τζόνσον ήθελε να προβάλει αυτά που ο ίδιος θεωρεί ως οφέλη του Brexit. Αλλά έως τώρα δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας τη δέσμευση που ανέλαβε στην εκστρατεία του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016 για διάθεση 350 εκατ. λιρών (494 εκατ. δολαρίων) στο σύστημα υγείας κάθε εβδομάδα.

Αντ’ αυτού η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να περιορίσει αυτό που θεωρεί υπερβολική ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τους κανόνες κρατικής βοήθειας και προμηθειών ούτως ώστε να μπορεί να διαθέτει στοχευμένα κεφάλαια σε προβληματικές επιχειρήσεις πιο γρήγορα και άμεσα.

Αυτό εντασσόταν στη στρατηγική της κυβέρνησης, που περιελάμβανε επίσης εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου οι ενήλικες να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα δια βίου μάθησης -κάτι που θεωρείται από τους υπουργούς βασικός παράγοντας για την αναδιαμόρφωση του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευσή της να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, μια δέσμευση που ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει άλλα κράτη να μειώσουν τους δικούς τους στόχους για τις εκπομπές πριν από την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα τον Νοέμβριο στη Σκωτία.

Μεγάλο μέρος της σημερινής «Ομιλίας της Βασίλισσας» αποτελούνταν από πολιτικές και προτάσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί, με αποτέλεσμα το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προκαλέσει την κυβέρνηση να κάνει τη «θεωρία πράξη».

«Αυτή η αποσπασματική προσέγγιση δεν θα φέρει τη θεμελιώδη αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Αντ’ αυτού, πρέπει σήμερα να δούμε λεπτομέρειες ενός σωστού, φιλόδοξου σχεδίου που θα φέρει την αλλαγή, που αξίζουν οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο ηγέτης του εργαιτκού Κόμαμτος Κιρ Στάρμερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ