Επίτροπος Ενέργειας: Εντός του 2021 οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές στην ενέργεια

Eurokinissi

Τη σημασία της δέσμευσης για μείωση κατά 3-5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι εντός του 2021 αναμένεται να γίνουν οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, η Επίτροπος απάντησε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη.

«Το κάθε κράτος – μέλος έχει δικαίωμα να επιλέγει το δικό του μείγμα ενέργειας, αρκεί να τηρεί τις δεσμεύσεις του», προσέθεσε η κ. Σίμσον αναφερόμενη στην ενεργειακή ουδετερότητα.

Μιλώντας για την οικονομική σημασία της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και η Ευρώπη θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τώρα εισάγουμε ορυκτά καύσιμα και όταν καταφέρουμε να τα αντικαταστήσουμε με καθαρή ενέργεια που θα παράγεται εντός της Ε.Ε., οι οικονομίες των χωρών θα έχουν μεγάλο όφελος».

Τέλος, με αφορμή τον αγωγό EastMed, τόνισε ότι το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως ένα μεταβατικό καύσιμο που θα αντικαταστήσει σήμερα πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας, αλλά στόχος είναι στη συνέχεια να πάρει τη θέση του το καθαρό υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές.