today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μάλτα: Ξανάνοιξαν τα εστιατόρια. Στο 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει φτάσει η εκστρατεία εμβολιασμού

Τα εστιατόρια επαναλειτούργησαν στη Μάλτα, για να σερβίρουν μεσημεριανό, την ώρα που ο υπουργός Υγείας της χώρας δηλώνει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού έχει φθάσει στο 60% του ενήλικου πληθυσμού και τα κρούσματα καταγράφουν πτώση, με τη Βαλέτα να ανακοινώνει σήμερα 11 μολύνσεις από νέο κορονοϊό.

Τα εστιατόρια έκλεισαν πριν από δύο μήνες, όταν ο αριθμός των μολύνσεων σημείωσε ρεκόρ, 510 κρούσματα στις 10 Μαρτίου και το νησί της Μεσογείου, με πληθυσμό περίπου 450.000 κατοίκων, ενίσχυσε τους περιορισμούς, με το βλέμμα στην επανέναρξη του τουρισμού την 1η Ιουνίου.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι το 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, το διπλάσιο και πλέον ποσοστό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις προσπάθειες εμβολιασμού να εστιάζονται τώρα στους 30άρηδες.

Οι μη απαραίτητες υπηρεσίες και τα καταστήματα λιανικής μπόρεσαν να ξανανοίξουν στις 26 Απριλίου και η Μάλτα ανακοίνωσε, επίσης, ένα σχέδιο επιδότησης έως 200 ευρώ για τους τουρίστες, που θα επισκέπτονται τη χώρα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι προσπάθειες δέχθηκαν πλήγμα την Παρασκευή, όταν η Βρετανία διατήρησε τη Μάλτα εκτός της πράσινης λίστας της με τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Μάλτας και οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 25% των αφίξεων. Η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Μάλτας εξέφρασε την ανησυχία ότι η παράλειψη της Μάλτας από την πράσινη λίστα της Βρετανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα στην αρχή της θερινής σεζόν.

Ο υπουργός Τουρισμού Κλέιτον Μπαρτόλο είπε στα ΜΜΕ ότι η «κυβέρνηση της Μάλτας θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι η Μάλτα θα συμπεριληφθεί στην επόμενη αξιολόγηση» του βρετανικού τουριστικού καταλόγου, που αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Η Μάλτα θα άρει, επίσης, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις παραλίες και στις πισίνες την 1η Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ