today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Από αύριο έως 15 Ιουλίου η υποβολή των προτάσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης για εξοικονόμηση νερού

Ξεκινά από αύριο, 11 Μαΐου η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης για εξοικονόμηση νερού (Δράση 4.1.2), συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

«Ενίσχυση της γεωργίας χωρίς εύκολη πρόσβαση στο νερό, που αποτελεί το βασικό στοιχείο που είναι αναγκαίο για την παραγωγή, δεν μπορεί να υπάρξει» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και πρόσθεσε ότι «η προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου κάνει προσιτή σε χιλιάδες αγρότες την πρόσβαση στον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, μειώνουμε το κόστος παραγωγής, είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος για τον πρωτογενή τομέα. Συνδέεται τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και με την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αφού το κόστος της ενέργειας άρδευσης είναι το μεγαλύτερο από όλες τις εισροές» και συμπλήρωσε «Με την προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παραγωγούς να εκσυγχρονίσουν το αρδευτικό εξοπλισμό τους και να προχωρήσουν επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους, αλλά και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του τόσου πολύτιμου φυσικού πόρου».

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν έως τις 15 Ιουλίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ στη συνέχεια οι φυσικοί φάκελοι κατατίθενται στην οικεία ΔΑΟΚ.

 

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ, ενώ, για τις συλλογικές επενδύσεις, η οικονομική στήριξη μπορεί να φτάσει έως τις 200.000 ευρώ.

 

Οι επιλέξιμες επενδύσεις της δράσεις είναι:

1) Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

– Εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και του κόστους της άρδευσης όπως φωτοβολταϊκό σύστημα ή φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.

– Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο).

– Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα).

– Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.

 

2) Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού:

– Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους).

– Δεξαμενές όγκου έως 500 κμ (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.)

– Μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

– Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού.

 

3) Γενικές Δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που προβλεπόμενης επεξηγηματικής πινακίδας καθώς και υδρόμετρου συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η δαπάνη τοποθέτησης της).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ