today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Α.Φαούτσι: Ακόμη υποτιμάμε τη θνητότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός

Η COVID-19, η οποία επισήμως έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 581.500 ανθρώπους από τις αρχές του 2020 στις ΗΠΑ, έχει χωρίς «καμία αμφιβολία» σκοτώσει ακόμη περισσότερους στη χώρα που πενθεί τον βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, αναγνώρισε χθες Κυριακή ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπισή της, ο Δρ. Άνθονι Φαούτσι.

Ερωτηθείς σχετικά με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσικτον και κάνει λόγο για πάνω από 900.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Φαούτσι απέφυγε να επικυρώσει τον υπολογισμό αυτό.

Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές «έλεγαν από την αρχή ότι μια υποτίμηση» της θνητότητας της COVID-19 «είναι πολύ πιθανή», αναγνώρισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Αυτό το μοντέλο αναφέρεται σε πολύ μεγάλο απολογισμό», 900.000 και πλέον νεκρούς, κάτι που σημαίνει πως «η υποτίμηση βρίσκεται σε επίπεδο πιο αυξημένο από ό,τι θα εκτιμούσα (…). Μερικές φορές τα μοντέλα είναι ακριβή, ενίοτε λίγο λιγότερο», πρόσθεσε.

«Όμως θεωρώ πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υποτιμήσαμε και ακόμα υποτιμάμε» την θνητότητα της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, συμπλήρωσε, επικαλούμενος τις «ιστορικές» διαστάσεις της πανδημίας για να δικαιολογήσει τη δυσκολία που έχει να γίνει ακριβής καταμέτρηση.

Οι ΗΠΑ, με επισήμως πάνω από 581.500 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 32 και πλέον εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, είναι μακράν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Μετά τον Ιανουάριο ωστόσο, οι θάνατοι και τα κρούσματα βρίσκονται σε υποχώρηση, όσο εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού. Έπειτα από μια ελαφριά άνοδο των αριθμών ως προς την επιδημιολογική κατάσταση, που συνδέθηκε με τις ανοιξιάτικες διακοπές, η πτώση συνεχίζεται από τα μέσα Απριλίου.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», εκτίμησε εξάλλου ο συντονιστής της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο, ο Τζέφρι Ζάιεντς, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία για την εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς το 58% των ενηλίκων στη χώρα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέτει στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.

«Έχουμε καθήκον να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση στα εμβόλια» αλλά «και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου» σε αυτά, εξήγησε ο κ. Ζάιεντς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ