today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Βλ.Πούτιν: Η Ρωσία υπερασπίζεται πάντα «αποφασιστικά» τα εθνικά συμφέροντά της

Η Ρωσία θα υπερασπίζεται πάντα «αποφασιστικά» τα εθνικά συμφέροντά της, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια των εορτασμών που σηματοδοτούν τη σοβιετική νίκη επί των ναζί, ενώ κατήγγειλε την επιστροφή ρατσιστικών και «ρωσοφοβικών» ιδεολογιών στον κόσμο.

«Η Ρωσία υπερασπίζεται ακατάπαυστα το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντά μας και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος ενώπιον εκατοντάδων στρατιωτικών που φορούσαν τις επίσημες στολές τους και στέκονταν σε στάση προσοχής στην Κόκκινη Πλατεία.

Ιδέες προερχόμενες από το ναζισμό «επαναφέρονται στη μόδα», δήλωσε ο ίδιος, ενώ κατήγγειλε πως αρθρώνονται και πάλι «λόγοι ρατιστικοί, περί εθνικής υπεροχής, αντισημητισμού και ρωσοφοβίας».

Περισσότεροι από 12.000 στρατιωτικοί, καθώς και 190 οχήματα και οπλικά συστήματα άρχισαν να παρελαύνουν στο τέλος της ομιλίας ενώπιον του αρχηγού του κράτους και ενός κοινού αποτελούμενου από επισήμους και βετεράνους γι’ αυτή την παραδοσιακή παρέλαση που σηματοδοτεί τη νίκη επί των ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου σε όλη τη Ρωσία, με στρατιωτικές παρελάσεις στις κύριες πόλεις, είναι μια στιγμή πατριωτικής ανάτασης αφιερωμένη στους περίπου 20 εκατομμύρια Σοβιετικούς που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης. Σύμφωνα με το δημόσιο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Vtsiom, για το 69% των Ρώσων πρόκειται για την κύρια αργία της χρονιάς.

«Ο σοβιετικός λαός σεβάστηκε τον ιερό όρκο του, υπερασπίστηκε την πατρίδα και απελευθέρωσε τις χώρες της Ευρώπης από τη φαιά πανούκλα», τόνισε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ