today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η ρεαλιστική σχολή σκέψης και η Τουρκία!

Τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τουρκία και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη χώρα μας επικρατεί μια γενική ευφορία. Εάν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός, ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που ο Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στην ηγεσία της γειτονικής χώρας, το οικοδόμημα της πολιτικής παντοκρατορίας του έχει αρχίσει να τρίζει επικίνδυνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια επικράτησης στην σκληρή παρτίδα πόκερ της πειρατικής – επεκτατικής πολιτικής των Τούρκων, έναντι της πατρίδας μας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Στις διεθνείς σχέσεις είμαι, και δεν το έχω κρύψει, ένθερμος υποστηρικτής της ρεαλιστικής σχολής σκέψης. Οτιδήποτε άλλο, έχει ιστορικά κατοχυρωθεί, αποτελεί ουτοπία και παράλληλο σύμπαν το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Στις σοβαρές χώρες, όπου η δημόσια συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, είναι βαρύνουσας σημασίας, οι απόψεις έμπειρων και καταξιωμένων ηγετών, ακόμα και όταν δεν κατέχουν αξιώματα, τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής και σεβασμού. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι απόψεις τους και οι προειδοποιήσεις τους δικαιώνονται κατ΄εξακολούθηση από τα γεγονότα. Το όνομα με το οποίο έχει επικρατήσει να αποκαλούνται τέτοιου είδους ηγέτες είναι, Statesmen.

Στην πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, προειδοποιώντας για την Τουρκία, μεταξύ άλλων ανέφερε,

“Και το υπογραμμίζω: η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη! Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αυτή είναι η “διευρυμένη ατζέντα” που θέτει η Τουρκία!

Κι όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων όπως οι αλλεπάλληλες navtex.

Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε! Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες γραμμές…”

Για μια ακόμη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, με την εμπειρία και τον απαράμιλλο πατριωτισμό που τον διακρίνει, προειδοποίησε για αυτά που έρχονται, και για μια ακόμη φορά τον δικαιώνουν τα γεγονότα.

Σήμερα με εντολή του Ερντογάν φθάνει στη χώρα μας και ξεκινά επίσκεψη – περιοδεία στη Θράκη ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος μαζί με τον Πρέσβη της Τουρκίας, θα έχει συναντήσεις, στην Κομοτηνή, ξεκινώντας με τον  ψευτομουφτή, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει παράγοντες της μειονότητας και θα επισκεφτεί το μειονοτικό δημοτικό σχολείο της πόλης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην  Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης. Επόμενος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου αξιωματούχου, το Διδυμότειχο όπου θα επισκεφτεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστυλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017.

Πληροφορίες γύρω από την επίσκεψη – περιοδεία του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη, πρόκειται να ζητήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, να ασκήσει κριτική για τη μη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων από την Ελλάδα και τέλος να απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών Σχολικών Εφορειών.

Η Τουρκία συνεχίζει μεθοδικά και με σχέδιο, και σε αυτό συμφωνεί η αντιπολίτευση με τον Ερντογάν, την επεκτατική – αναθεωρητική πολιτική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, βρίσκονται υπό σθεναρή πίεση, ειδικά από την Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση Μπάϊντεν, και ένα από τα εργαλεία αυτής της, φραστικής και σε επίπεδο επικοινωνιακών κινήσεων, πίεσης είναι η μέσω πρωτόγνωρης, αλλά παρόλα αυτά προσεκτικά διατυπωμένης, ρητορικής στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εάν όμως, όπως επιβάλλεται από σοβαρά κράτη, τα οποία σχεδιάζουν και λειτουργούν βλέποντας πίσω από τις λέξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρυτανεύσει ο ρεαλισμός αυτή η ξαφνική εκστρατεία πίεσης προς την Τουρκία του Ερντογάν, θα πρέπει να μας ανησυχήσει διπλά.

Παρά την πίεση, τίποτα δεν έχει αλλάξει στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη, αλλά και στο Κυπριακό, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Οποιοσδήποτε δεν κατανοεί ότι το βασικό πρόβλημα για την Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση Μπάϊντεν, είναι η σχέση της Τουρκίας του Ερντογάν με τη Ρωσία και τον Πούτιν, ζει πραγματικά σε ένα παράλληλο κόσμο. Και οποιοσδήποτε διαβάζοντας τις, σίγουρα, θετικές για την Ελλάδα και την Κύπρο δηλώσεις της Ουάσιγκτον, δεν διακρίνει ότι στην ουσία η Αμερικανική θέση για τα ελληνοτουρκικά ουδόλως έχει αλλάξει, και παραμένει προσηλωμένη στο καθίστε στο τραπέζι και βρείτε τα μέσω διαλόγου, το ίδιο και στο Κυπριακό που κανείς, παρά τη συνεχή στήριξη για διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα συμβεί στον επόμενο γύρο.

Ας μην πετάμε στα σύννεφα λοιπόν. Για να δούμε τι θα γίνει και στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Καλές είναι οι δηλώσεις αλλά ας είμαστε ρεαλιστές και ας προγραμματίζουμε, όχι πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας και ζώντας σε ένα παράλληλο κόσμο, αλλά έχοντας ως οδηγό τις κόκκινες – κατακόκκινες, όπως λέει και ο πρώην Πρωθυπουργός γραμμές στα εθνικά μας θέματα.

 

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ