today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Κολομβία: Αποσύρθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο μετά από πολυήμερες διαδηλώσεις

Ο Ιβάν Ντούκε, ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας, ανήγγειλε χθες Κυριακή ότι θα αποσυρθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδίαζε η κυβέρνησή του, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με πολυήμερες, μαζικές και αιματηρές διαδηλώσεις και σθεναρή αντίσταση στο κοινοβούλιο, αν και επέμεινε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μεταρρύθμιση για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι κινητοποιήσεις, που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζονταν χθες Κυριακή σε ορισμένες πόλεις της χώρας των Άνδεων, παρά την αναγγελία του κ. Ντούκε.

Ο αρχηγός του κράτους φαινόταν να άρχιζε να υπαναχωρεί την Παρασκευή, όταν είπε πως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα – η κατάργηση της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ πολλών κοινωφελών υπηρεσιών και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων – που προηγουμένως η κυβέρνησή του διεμήνυε πως δεν είχε σκοπό να αποσύρει.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να αποσύρει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και να επεξεργαστεί κατεπειγόντως νέο, που θα αποτελεί καρπό συναίνεσης, για να αποφευχθεί η οικονομική αβεβαιότητα», ανέφερε ο κ. Ντούκε.

Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Κολομβία να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, να διατηρήσει την πιστοληπτική της ικανότητα και να χρηματοδοτήσει κοινωνικά μέτρα, επιμένουν ο δεξιός πρόεδρος και η κυβέρνησή του.

Κόμματα, τοπικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ενώσεων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών συνεισέφεραν χρήσιμες ιδέες τις τελευταίες ημέρες, αναγνώρισε ο κ. Ντούκε.

«Είναι ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί χωρίς εμπάθειες», υποστήριξε ο κολομβιανός πρόεδρος. Κατ’ αυτό, υπάρχει συναίνεση πως απαιτείται να εφαρμοστούν προσωρινά τέλη σε επιχειρήσεις και στα κέρδη από κεφάλαια, να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους πολίτες και να εφαρμοστούν ευρύτερα μέτρα λιτότητας.

Οι διαδηλώσεις εναντίον της φορολογικής μεταρρύθμισης, που άρχισαν την Τετάρτη, πήραν τεράστιες διαστάσεις στα τέλη της εβδομάδας. Αμαυρώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από επεισόδια – πυρπολήσεις λεωφορείων, λεηλασίες καταστημάτων, αποκλεισμοί δρόμων – με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, αν και δεν έχει δοθεί ακόμη κάποιος σαφής επίσημος απολογισμός. Η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις σε κάποιες πόλεις όπου η αστυνομία αδυνατούσε να ελέγξει την κατάσταση.

Στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, όπου ξέσπασαν τα πιο εκτεταμένα επεισόδια, έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι. Από έναν ανέφεραν οι αρχές στη Νέιβα και στη Μαδρίτη. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στον δήμο Σοάτσα.

Η εισαγγελία ωστόσο ανέφερε χθες το απόγευμα ότι διενεργεί έρευνες για 14 θανάτους σε εθνικό επίπεδο. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας, ειδικά στην Κάλι, ενώ μιλούν για πάνω από είκοσι θανάτους.

Ο διευθυντής της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του θα συνεργαστούν πλήρως στην έρευνα της εισαγγελίας.

Ο πρόεδρος δεσμεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου πως όλες οι πόλεις όπου υπήρχαν φόβοι για επεισόδια θα λάμβαναν τη βοήθεια του στρατού αν το ζητούσαν.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούδια Λόπες, απέρριψε την προσφορά.

Μέλη της κολομβιανής εθνικής αντιπροσωπείας, συνδικάτα και άλλες οργανώσεις χαρακτήρισαν νίκη την αναγγελία του Ιβάν Ντούκε πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα αποσυρθεί. Σε ορισμένες γειτονιές οι πολίτες πανηγύρισαν με κασερολάσο, χρησιμοποιώντας δηλαδή μαγειρικά σκεύη σαν κρουστά, διαδεδομένη μορφή διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική.

Ο Ιβάν Σεπέδα, γερουσιαστής της κολομβιάνικης αριστεράς, εκτίμησε πως «η νεολαία, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι πολίτες» που συνέχισαν να κινητοποιούνται παρότι έβλεπαν διαδηλωτές «να σκοτώνονται» τελικά «νίκησαν την κυβέρνηση».

«Εύχομαι η κυβέρνηση να μην ξαναφέρει την ίδια μεταρρύθμιση μακιγιαρισμένη. Οι πολίτες δεν πρόκειται να το αποδεχθούν αυτό», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ