Η κίνηση στα καταστήματα εστίασης, πρώτη μέρα ανοίγματος ύστερα από 6 μήνες

φωτό αρχείου

Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη καθώς η εστίαση άνοιξε χθες, έπειτα από έξι μήνες που είχε κλείσει για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού. Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θυμίζει σιγά- σιγά εποχές πριν την πανδημία Covid-19. Τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.

Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τραπέζια ξεκίνησαν να γεμίζουν.«Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες. Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου μοιάζει με γιορτή.

«Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα μικρότερες ηλικίες γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος. «Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Όλα τα καταστήματα εστίασης από την Κηφισιά μέχρι το Μαρούσι ήταν μισογεμάτα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας ο οποίος πρόσφατα διέκοψε τις αναστολές περίπου 90 ατόμων, που εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Το γεγονός πως δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη δυναμικότητα των εξωτερικών χώρων συνέβαλε στο να πάρει αυτή την απόφαση. Στην Πλατεία Αμαρουσίου μπορεί να εξυπηρετήσει -υπό τους κανόνες που ισχύουν- διακόσιους καθήμενους πελάτες. Οι πιο παλιοί θαμώνες της πλατείας καλωσόρισαν το άνοιγμα της εστίασης με πρωινό ουζάκι και μεζέ.

Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, όμως πολλά από αυτά περιμένουν μεγαλύτερη κίνηση μετά το απόγευμα, λόγω της φυσιογνωμίας των επιχειρήσεων τους. «Το πρωί δεν περιμένουμε πολύ κόσμο περιμένουμε το βράδυ. Θα βγουν τα πιτσιρίκια που δεν φοβούνται, παραδοσιακά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μια εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους.

Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα. Το κλείσιμο εμάς μας έπιασε σε ένα σημείο που θέλαμε να μετακομίσουμε. Το γεγονός ότι ήταν κλειστή η εστίαση μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχαμε την πίεση του χρόνου με το που φύγουν οι εργάτες να πρέπει να μπούμε μέσα» εξηγεί ο 34χρονος σεφ ο οποίος έχει βραβευτεί με οχτώ χρυσούς σκούφους. Στο νέο χώρο του εστιατορίου του μπορεί στην παρούσα συγκυρία να φιλοξενήσει εξήντα πελάτες. Αποφάσισε να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας αφού πολλοί από τους προμηθευτές του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη, λόγω των εορτών του ορθόδοξου Πάσχα.

Εκτός όμως από τα καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας κίνηση είχαν και τα καταστήματα εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής όπως το Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και ο Ωρωπός. Ο καλός καιρός και η αργία του Πάσχα οδήγησε πολλούς Αθηναίους σε μια μικρή απόδραση εντός της Περιφέρειας.

Μαζικά στα καταστήματα εστίασης οι κάτοικοι της Λάρισας

Στα καταστήματα εστίασης μαζικά προσήλθαν οι κάτοικοι της Λάρισας χθες, πρώτη μέρα της «επανεκκίνησης» της λειτουργίας των καταστημάτων. Αρκετοί απόλαυσαν τον καφέ τους στις καφετέριες, ενώ άλλοι επέλεξαν τα τσιπουράδικα – ουζερί για το μεσημέρι.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λαρισας (ΣΥΚΑΕΛ) Βασίλης Λιάπης, τα καταστήματα εστίασης ξεκίνησαν την λειτουργία τους τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται ώστε να διασφαλιστεί η προστασία από τον κορονοϊό , σημειώνοντας παράλληλα, πως σημαντικό στοιχείο για να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση είναι να εφαρμοστούν τα ουσιαστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης εξέφρασε την διαφωνία του για το μέτρο που αφορά το ωράριο λειτουργίας, τονίζοντας πως είναι αδύνατον με αυτό το μέτρο να λειτουργήσουν κανονικά τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα που στηρίζονται στο φαγητό και το ποτό.

Επίσης ο γεν. γραμματέας του ΣΥΚΑΕΛ, αναφέρθηκε στο μέτρο της απαγόρευσης που υπάρχει για την μουσική στα καταστήματα εστίασης, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση και να υπάρξει πραγματική επανεκκίνηση, με το συγκριμένο ωράριο και την απαγόρευση της μουσικής».

Τέλος αναφέρθηκε στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες που βρίσκονται στα καταστήματα εστίασης, υποστηρίζοντας πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους. «Δεν θέλουμε για μια ακόμη φορά να μας κατηγορήσουν ως κλάδο ότι είμαστε υπεύθυνοι για την διασπορά του κορονοϊού. ‘Αλλωστε, ενώ η εστίαση ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα αυξήθηκαν όλη εκείνη την περίοδο. Εμείς τηρούμε τα μέτρα, αλλά νομίζω ότι σημασία έχει να εφαρμοστούν ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.

Τρίκαλα: Γέμισαν με κόσμο τα καταστήματα εστίασης

Γέμισαν με κόσμο τα τραπεζάκια στα καφέ, στα ουζερί και στις ταβέρνες των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τον κόσμο, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κυρίως τις πρέπουσες αποστάσεις.

Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων σφύζουν από χθες το πρωί από κόσμο, συζητήσεις, ζωντάνια μετά από έξι ολόκληρους μήνες απραξίας. Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς δίνουν τα ραντεβού τους σε καφέ ή ταβέρνα για να ανταλλάξουν τις ευχές των ημερών, και για να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης, ενώ καταστηματάρχες, ευελπιστούν πως η όλη κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς ο κόσμος δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο, με την θετική ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη μέρα στο άνοιγμα της εστίασης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Καφετεριών Ν. Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, επεσήμανε πως η πρώτη μέρα γεννά αισιοδοξία για το μέλλον, προσθέτοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν κανονικά.

Η επαναλειτουργία της εστίασης στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Δειλά δειλά ξεκίνησε και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης και δεδομένης της αργίας της δεύτερης μέρας του Πάσχα και της απουσίας πολλών κατοίκων σε χωριά και εξοχικές κατοικίες λειτούργησαν περίπου οι μισές επιχειρήσεις ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Προκυμαία και στα Λαδάδικα. Μάλιστα πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προαναγγείλει άνοιγμά τους από την Τετάρτη 5 Μαΐου δεδομένης και της αυριανής αργίας της Πρωτομαγιάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» Νίκος Γιαννάκας είπε ότι «η επανεκκίνηση συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα και αυτό προσέθεσε δυσκολίες στην προετοιμασία. Είμαστε βέβαια χαρούμενοι που γυρίζουμε στα μαγαζιά μας, στους πελάτες μας και στη ζωή μας, ακόμα και με τις όποιες δυσκολίες θα υπάρξουν στην αρχή με την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών μέτρων».

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος με επιστολή του στην Κοινότητα Μυτιλήνης, στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ζητά να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία παραχώρησης εξωτερικών χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Πάντως κατέληξε ο κ. Γιαννάκας η κατάσταση είναι δύσκολη γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επαγγελματίες δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, ή διαθέτουν πολύ μικρό με δυνατότητα δυο – τριών τραπεζιών, να παραμείνουν σε αναστολή έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα των επιχειρήσεων τους».