today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Eurostat: Στο 8,1% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε λίγο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένη τιμή) και στο 7,1% τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.

Μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,6% το Α’ τρίμηνο, αλλά αναμένεται ανάκαμψη

Η οικονομία της ευρωζώνης έπεσε σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μετά από μία μικρότερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι τώρα, κινείται σταθερά προς μία πορεία ανάκαμψης, καθώς γίνεται άρση των περιορισμών της πανδημίας, από τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Το Γραφείο Στατιστικής της ΕΕ (Eurostat) ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες που έχουν ως κοινό νόμισμα το ευρώ, συρρικνώθηκε κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο, για μία ετήσια μείωση 1,8%.

Η εξέλιξη αυτή, θέτει την περιοχή της ζώνης του ευρώ σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μέσα σε 12 μήνες, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οικονομολόγοι οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% στο τρίμηνο και ετήσιο ποσοστό μείωσης 2%.

«Λίγο καλύτερα από ότι αναμενόταν, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχει μία τεχνητή ύφεση…, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε και πάλι στο πρώτο τρίμηνο» δήλωσε ο Μπερτ Κολίτζν υψηλόβαθμος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην τράπεζα ING.

«Η υποκείμενη αντοχή δείχνει ότι η οικονομία τοποθετείται για (την κάπως αργοπορημένη) έναρξη της ανάκαμψης από την πανδημία, ένδειξη που σημαίνει ότι η μουντή οικονομία της ευρωζώνης προσανατολίζεται για να αλλάξει γρήγορα» εκτίμησε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ