today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Γαλλία: Δύο πρώην μέλη ιταλικών τρομοκρατικών οργανώσεων παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη

Ο Λουίτζι Μπεργκαμίν και ο Ραφαέλε Βεντούρα, δύο από τα τρία πρώην μέλη ιταλικών τρομοκρατικών και ακροαριστερών οργανώσεων που αναζητούσαν από χθες Τετάρτη οι αρχές, παραδόθηκαν στη γαλλική δικαιοσύνη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή.

Ο Λουίτζι Μπεργκαμίν “μετέβη ο ίδιος με τον δικηγόρο του στο εφετείο σήμερα (Πέμπτη) το πρωί” στο Παρίσι, ανέφερε η δικαστική πηγή, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa.

Αργότερα, ο Ραφαέλε Βεντούρα μετέβη και αυτός με τον δικηγόρο του στο εφετείο του Παρισιού, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, πληροφορία που επιβεβαίωσε η δικαστική πηγή.

Επτά πρώην μέλη ιταλικών τρομοκρατικών και ακροαριστερών οργανώσεων που ζούσαν στη Γαλλία και καταζητούνταν από την Ιταλία συνελήφθησαν χθες, Τετάρτη. Άλλος ένας, ο Μαουρίτσιο Ντι Μάρτσιο, αναζητείται.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ο Λουίτζι Μπεργκαμίν, γεννημένος τον Αύγουστο του 1948 κοντά στην Πάντοβα, στη Βενετία (βόρεια), καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών, 11 μηνών και μίας ημέρας κυρίως για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες ανθρωποκτονίες, ενός αστυνομικού, του Αντρέα Καμπάνια, που σκοτώθηκε στο Μιλάνο το 1979 και εκείνην ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, του Αντόντιο Σαντόρο, που σκοτώθηκε στο Ούντινε από τον συγγραφέα Τσέζαρε Μπατίστι.

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε αρνηθεί την έκδοσή του στις αρχές των ετών του 1990.

Ο Ραφαέλε Βεντούρα έχει καταδικαστεί, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, του Αντόνιο Κούστρα, τον Μάιο του 1977 στο Μιλάνο.

Η επιχείρηση εναντίον πρώην μελών ιταλικών τρομοκρατικών και ακροαριστερών οργανώσεων που ζουν στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των ιταλικών αρχών. Έθεσε στο στόχαστρο συνολικά δέκα ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στη Γαλλία και όλοι τους είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Την επιχείρηση χαιρέτισαν οι ιταλικές αρχές, αλλά κατήγγειλαν στη Γαλλία οι δικηγόροι των συλληφθέντων και η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση, οι εννέα Ιταλοί παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης, μετά την ακρόαση των επτά που συνελήφθησαν χθες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Το εφετείο του Παρισιού αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας αν θα αφεθούν ελεύθεροι υπό δικαστικό έλεγχο εν αναμονή της εξέτασης των ιταλικών αιτημάτων έκδοσής τους, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Μια πρώτη δημόσια ακροαματική διαδικασία προβλέπεται για την προσεχή Τετάρτη, 5 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ