Εκθειάζει ο Τζ. Κέρι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας και τη νέα μονάδα της Mytilineos στη Βοιωτία

Μια ιδιαίτερα τιμητική αναφορά για την πρόοδο της χώρας μας ως προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας επεφύλασσε η χθεσινή ομιλία του πρ. Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και εντεταλμένου του προέδρου Μπάιντεν στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους» της Ελλάδας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είπε ο Τζον Κέρι, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ρόλο της Ελλάδας στο κλίμα στην ΕΕ.

Μιλώντας για το σήμερα, ο Τζον Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Κέρι. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον πρώτο αεριοστρόβιλο τύπου HA, του αμερικανικού κολοσσού General Electric που ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα και πρόκειται  για την «καρδιά» της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που κατασκευάζει η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.


Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο
«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Ο Τζον Κέρι συμμετείχε διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την απονομή του βραβείου στον Τζον Κέρι προλόγισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας την προσωπικότητά του.

Σημειώνεται ότι το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Τζον Κέρι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αεριοστρόβιλος της GE τον οποίο μνημόνευσε ο κ. Κέρι,  καθιστά τη μονάδα  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, την πιο αποδοτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τουρμπίνα βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας  που στην πλήρη της λειτουργία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της «καθαρής» ενέργειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Ευάγγελο Μυτιληναίο, «Η μονάδα αυτή έχει ισχύ 826 μεγαβάτ. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τους λιγνίτες που η κυβέρνηση έχει σκοπό να αποσύρει στο πλαίσιο της συνολικής απολιγνιτοποίησης».

Η παραλαβή και η τοποθέτηση του αεριοστροβίλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος και πιο αποδοτικός στο είδος του, αποτέλεσε ορόσημο για την Mytilineos . Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ προχώρησε με βάση το χρονοδιάγραμμα, παρά τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημία. Στο τέλος του έτους, περί τα Χριστούγεννα, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τεχνολογικού επιτεύγματος. Έτσι, η εν λόγω μονάδα, θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σχεδόν το 50% της ενεργειακής ζήτησης που σήμερα προέρχεται από λιγνίτη.

Η λειτουργία της νέας εξελιγμένης μονάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αναμένεται να καταστήσει τις τιμές πιο ανταγωνιστικές για τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η Mytilineos ξεκινά ακόμα ένα μεγαλόπνοο έργο. Την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για την κατασκευή ηλιακών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, συνολικής ισχύος 1500 μεγαβάτ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, διοχετεύοντας στην αγορά περισσότερη «πράσινη» ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, σήμερα 19 Απριλίου, ξεκινούν από την εταιρεία οι διαδικασίες έκδοσης πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να επιτύχει την απολιγνιτοποίηση γρηγορότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι το 2030 σχεδιάζεται η ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται κατά το 60% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ενδεικτική η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της Μυτιληναίος Α.Ε στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Οκτώβριο του 2019.