today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

To Σχέδιο Ανάκαμψης και ο δρόμος προς την κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας

Τον βηματισμό της προς την κανονικότητα βρίσκει η ελληνική οικονομία μετά τη «χειμερία νάρκη» στην οποία είχε περιέλθει, λόγω της πολύμηνης καραντίνας. Το σήμα «αφύπνισης» δίδεται σήμερα με την κατάθεση στην Κομισιόν του σχεδίου ανάκαμψης. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει  60 μεταρρυθμίσεις με στόχο να βελτιωθεί ο τρόπος που δουλεύει το δημόσιο και οι επιχειρήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, το στίγμα της επανεκκίνησης της οικονομίας το έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλάζοντας παράλληλα και τη θεματολογία που κινείται στον «αστερισμό» του κορωνοϊου.

Του Κώστα Πασίση

Με το …καλημέρα της «επόμενης ημέρας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, που τα τελευταία χρόνια κτυπήθηκε αλύπητα, μέσω της άγριας φορολόγησης της.

«Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτή ήταν μια φράση-κλειδί στη χθεσινή εισήγηση του Πρωθυπουργού η οποία έγινε …viral και προκάλεσε απίστευτο εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου.

Για όσους παρακολουθούν τις ομιλίες του δεν ήταν έκπληξη καθώς -όπως επισημαίνει συνεργάτης του  – η επίμαχη ατάκα είχε ειπωθεί για πρώτη φορά σε συνέντευξη του το 2019 στο πρακτορείο Reuters.

Επι της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να υλοποιεί όσα υποσχέθηκε προεκλογικά για την ανακούφιση όλων και είχαν «παγώσει», λόγω της πανδημίας που άλλαξε «βιαίως» όλο τον προγραμματισμό.

Οι πρόσφατες φοροελαφρύνσεις, ύψους 2,7 δις ευρώ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υπηρετούν αυτή τη λογική.

Εκτός όμως της μεσαίας τάξης, που είναι η πολύφερνη «νύφη» με τους πολλούς «μνηστήρες», στο κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει μέριμνα και για τις ευπαθείς ομάδες, εκ των οποίων κάποιες είναι εγκαταλελειμμένες στο έλεος του Θεού.

Σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία εντάσσονται οι άστεγοι αλλά και γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας και πλέον θα δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό επισημάνθηκε από στελέχη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία με επικεφαλής του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργο Στεργίου επισκέφθηκαν τα γραφεία που περιοδικού «Σχεδία» και παρέδωσαν κλινοσκεπάσματα και στρώματα για συνεργάτες του.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και ευπαθών ομάδων  θα συνεχιστούν μέχρι η οικονομία να σταθεί από μόνη της όρθια στα πόδια της.

«Σύμμαχος» της κυβέρνησης σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας είναι  η αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο S&P, που ισοδυναμεί με  ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η χώρα.

Στην άκρως ικανοποιητική εξέλιξη αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι  η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεύω, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτόν εξάλλου υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα συζητήσουμε σήμερα».

Ενώ ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε, ότι η αναβάθμιση οφείλεται και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών,  καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ