Α.Σκέρτσος: Υπό εξέταση ο εμβολιασμός κατ’ οίκον. Ποιες ηλικίες αφορά

ΑΠΕ

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ ως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Επίσης προανήγγειλε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή των self tests.

Η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα, είπε και αναφέρθηκε στο σχέδιο υπό μελέτη για κατ΄οίκον εμβολιασμό ατόμων από 80 έως 89 ετών.

Ως προς τον ενήλικο πληθυσμό την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών.

Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού ενώ ήδη “βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία”, πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χρησιμοποίησε το σύνθημα, «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο», και εξειδικεύοντας στη συνέχεια, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε ασφαλή εμβόλια σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Το μήνυμα είναι, “εμβολιαστείτε, είτε ανήκετε στην ομάδα 30-39 είτε στην ομάδα 40-45, ή στην ομάδα 45-49″».

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες όλων των παραπάνω ηλικιακών ομάδων «να τρέξουν, υπάρχουν πολλά, διαθέσιμα ραντεβού, ακόμη και αύριο μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για όλους όσοι θέλουν να θωρακιστούν από τον ιό, να απελευθερωθούν από αυτό το φόβο και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει». Και, παρότι ο ίδιος έχει ήδη εμβολιαστεί, «αν ήταν στο χέρι μου, θα επέλεγα το εμβόλιο της AstraZeneca, γιατί θα επέλεγα να εμβολιαστώ το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ενημέρωση που έχει ο υφυπουργός, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κλεισμένα ραντεβού από χθες το βράδυ, «υπάρχει ανταπόκριση των νεαρότερων ηλικιών γιατί αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσουν την υγεία τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τους συναδέλφους τους στο χώρο εργασίας».

Κάνοντας επίσης γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιλυθεί με κατ’ οίκον εμβολιασμό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, επανέλαβε και κάποια γενικά στοιχεία: ως προς τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας, που είναι 8,8 εκατ., πρώτη δόση έχει κάνει σχεδόν το 23%-24%, ενώ το 10% -από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παρατήρησε- έχει κάνει και τη δεύτερη δόση. Και, μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο οι γραμμές εμβολιασμού αυξάνονται σε 1.500 σχεδόν, σε όλη τη χώρα.

Το τείχος ανοσίας πρέπει να υπερβεί το 70% του πληθυσμού, κάτι που προβλέπεται ότι «θα συμβεί προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, το πρώτο τείχος ανοσίας είναι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού -αυτό το πιάνουμε τώρα, αρχές Μαΐου, γι’ αυτό έχουμε συνδέσει τη σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης με αυτό το χρονικό ορόσημο», εξήγησε ο υφυπουργός. Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική, όπως είπε, αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, τη σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας που είναι «ο πιο σημαντικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθούμε ως προς τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Πλέον, συμπλήρωσε, «βρισκόμαστε κάτω από το 4% που είναι το κατώφλι του συναγερμού για να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, βλέπουμε αποκλιμάκωση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις, αυτά όλα είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική που επιλέξαμε τον τελευταίο μήνα για ελεγχόμενο άνοιγμα, ελεγχόμενη επαναλειτουργία, για “ανάσες” ελευθερίας που έπρεπε να δοθούν στον πολίτη για να τηρεί καλύτερα τα μέτρα». Για τα self tests ανέφερε: «Επιλέξαμε να θωρακίσουμε τους πολίτες με τη δυνατότητα της αυτοδιάγνωσης μέσω του οικιακού τεστ, που έχει πάει πολύ καλά ως τώρα».

Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι είναι «καθαρά στραμμένο πάνω στις ανάγκες των νέων, πώς θα μετασχηματίσουμε την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά. Για καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές». Επίσης «να μπορεί καθένας, ανάλογα με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και το πλάνο ζωής που έχει, να βρίσκει χώρο να εργαστεί, να έχει καλές προοπτικές στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ένα σχέδιο που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο “πρασίνισμα” της οικονομίας, στην ενίσχυση της διαφορετικότητας, στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας. Άρα, είναι ένα σχέδιο που μετασχηματίζει συνολικά τη χώρα υπέρ των συμφερόντων των νέων».

Κάνοντας εξάλλου γνωστό ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» υποβάλλεται σήμερα στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αντλήσει, αντλεί ήδη, πόρους και θα αντλήσει ακόμη περισσότερους από το β’ εξάμηνο του 2021».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε ότι «εμείς πηγαίνουμε πάντα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν θέλουμε αίολες προβλέψεις. Καλά κάνει ο κ. Σταϊκούρας και δίνει αυτήν την εκτίμηση, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα από αυτό». Όμως, ο Α. Σκέρτσος επικαλέστηκε και κάποια πρόσθετα στοιχεία από τη χθεσινή παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών, όπως τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, των κόκκινων δανείων στις τράπεζες κατά 28 δισ., την αύξηση των καταθέσεων ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας που σημαίνει ότι «έπιασαν τόπο οι πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, δείχνουν τη δυνατότητα για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος που είναι βασικός πυλώνας για να μπορέσουν να στηριχθούν οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας, η απασχόληση από την πλευρά των επιχειρηματιών».

«Αυτοί είναι θετικοί οιωνοί», σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προσθέτοντας στα παραπάνω και την αναβάθμιση της χώρας ως προς την πιστοληπτική ικανότητα, από την Standard & Poors, «πολύ σημαντική εξέλιξη κι αυτή».

Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «έχουμε συνολικότερα μια πολύ θετική αντιμετώπιση της προσπάθειας που καταβάλλουν η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση, η χώρα συνολικά και οι πολίτες για να βγουν από τη στενωπό της προηγούμενης υφεσιακής περιόδου και να έχουν μια πιο φιλόδοξη αντιμετώπιση διαχείρισης του οικονομικού μας μέλλοντος».

Σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και με αφορμή και τη σημερινή παρουσίαση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε με έμφαση, ως πρώτο σχόλιο πως «το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό και δεν πρέπει να μιλάμε με ετικέτες και ταμπέλες, διότι αυτό κάνει η αντιπολίτευση δυστυχώς, δεν έχει περιεχόμενο στην πολιτική της, δεν έχει πολιτική πρόταση για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αναφέρεται σε μια αγορά εργασίας και σε μια οικονομία του προηγούμενου αιώνα. Δυστυχώς. Και μιλάει με τσιτάτα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό, έχει ως στόχο να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και να στηρίξει τον ελεύθερο ποιοτικό χρόνο για να υπάρξει καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής οικογενειακής ζωής. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αυτήν την οποίαν υπερασπίζεται αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση, δεν είναι “παράδεισος”, είναι το αντίθετο. Και αν υπάρχει κάποια υστέρηση, αυτή είναι στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται από το κράτος», ανέφερε δεσμευόμενος για «ειδική μέριμνα για να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να μπορέσουμε να επιτηρούμε καλύτερα τις υποχρεώσεις των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους», ανέφερε εν κατακλείδι.

Στη συνέχεια πάντως έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη ασυλία, ανύπαρκτη σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» που απολαμβάνει ο συνδικαλισμός στη χώρα μας φέρνοντας και ένα παράδειγμα: «Αν κάποιος συνδικαλιστής υποπέσει σε μια παραβατική εγκληματική πράξη, δεν μπορεί να απολυθεί από τη δουλειά του, προστατεύεται από το συνδικαλιστικό νόμο. Αυτά είναι απολιθώματα του προηγούμενου αιώνα. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά με καθαρή ματιά, να μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση απροκατάληπτη χωρίς ετικέτες και να στραφούμε στο ποια είναι, πραγματικά, τα δικαιώματα που πρέπει να διευρύνουμε. Για να έχουν μια καλύτερη διαχείριση του εργασιακού τους βίου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο».

Απαντώντας στη μομφή αντιπολίτευσης, συνδικάτων κ.ά. για κατάργηση του οκταώρου, ο Α. Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν καταργείται κανένα οκτάωρο. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους και αμείβονται πολύ λιγότερο. Αυτό που γίνεται, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου να προκύπτουν δύο επιπλέον ώρες υπερωρίας που θα προστίθενται ως χρόνος άδειας στο μέλλον. Αν δεν συμφωνήσει ο εργαζόμενος, δεν θα μπορεί να γίνεται αυτό. Αυτό σημαίνει, είτε περισσότερο εισόδημα είτε περισσότερος ελεύθερος χρόνος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα γιατί δεν επιτηρείται η καταστρατήγηση του ωραρίου, αυτό κάνουμε».