today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΚΚΕ: Το παζάρι που γίνεται ανάμεσα σε ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Τουρκία, οξύνει την προκλητικότητά της

«Το παζάρι που γίνεται ανάμεσα σε ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Τουρκία, η λεγόμενη ‘θετική ευρωτουρκική ατζέντα’ και η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως ‘αναντικατάστατης συμμάχου’, αποτελούν παράγοντες που οξύνουν την προκλητικότητά της», τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετικά με τα «Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποτελέσματα της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «η ‘ικανοποίηση’ της ΕΕ για την κοινή δήλωση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι ‘αναντικατάστατος σύμμαχος’ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, της συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που αποθρασύνει την επιθετικότητά της. Αυτή είναι η λεγόμενη ‘θετική ευρωτουρκική ατζέντα’ που επικαλείται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ.

Οι επικριτικές αναφορές και απειλές κυρώσεων λειτουργούν στο πλαίσιο των παζαριών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Τουρκία, για να δεθεί πιο γερά στο ΝΑΤΟ, στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών με Ρωσία-Κίνα. Η δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος συνδικαλιστών, γυναικών, φοιτητών, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι στην αντιλαϊκότητα της πολιτικής της ΕΕ. Η βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αποδεδειγμένα οδηγεί στην διεύρυνση της ατζέντας αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τεκμηριώνεται από την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην ‘Αγκυρα, σε πιθανότητες νέας ανάφλεξης στην περιοχή, στην προώθηση επικίνδυνων διχοτομικών σχεδίων στην Κύπρο».

«Ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους, περνά μέσα από την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τους λαούς αφέντες στον τόπο τους» κατέληξε στην παρέμβασή του ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ