Ν.Δένδιας: Η ευρωπαϊκή προοπτική θα οδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στον 21ο αιώνα

Eurokinissi

«Αυτό που θα οδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στον 21ο αιώνα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, η συνεννόηση και η καλή γειτονία», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, (Đorđe Radulović), ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Θεωρούμε τα Δυτικά Βαλκάνια ως περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος, ως περιοχή που υπάρχουνπολλές φιλικές χώρες. Ανησυχούμε πάντα όταν βλέπουμε άλλες χώρες με διαφορετικές, όχιευρωπαϊκές και όχι φιλικές στην περιοχή μας ατζέντες, να προσπαθούν να σφετεριστούν τηνπαρουσία τους στις χώρες αυτές, επιχειρώντας αναβίωση περασμένων αυτοκρατοριών καιμεγαλείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την «προσήλωση της Ελλάδος στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης καιτη σταθερή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πάντοτε υπό τηνγνωστή αιρεσιμότητα», ενώ πρόσθεσε πως «η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα προςαυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα τονίσω και στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όταν θα έχουμε τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Όσον αφορά την επικείμενη άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκίαπερί “λύσης δύο κρατών” ή “Συνομοσπονδίας” δεν βοηθούν στην επίτευξη ενός καλούαποτελέσματος στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στη Γενεύη την Τρίτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του ήταν«μια ακόμη ευκαιρία ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας, που έχουνξεκινήσει από την εποχή της ελληνικής Επανάστασης».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε επαίνουςγια την κυβέρνηση της χώρας, για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για την εμπέδωση τουκράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια για να καταστείτε μέλος της οικογένειάς μας, της ΕΕκαι δήλωσα την προθυμία της χώρας μας να σας παράσχει τεχνική βοήθεια στις ενταξιακέςδιαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα πουυπάρχουν πολλά περιθώρια, καθώς επίσης τη στρατιωτική συνεργασία.

«Η Ελλάδα είναι περήφανη που από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, τον Ιούνιοτου 2018, έχει αναλάβει την προστασία του εναερίου χώρου του στο πλαίσιο της νατοϊκήςσχετικής αποστολής».

Όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ιδιαίτερησημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη ενεργειακών κόμβων και μέσω τηςκατασκευής αγωγών, αλλά και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θαενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως ο TAP και οδιασυνενδητήριος κάθετος άξονας Ιονίου -Αδριατικής.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένας από τους λόγους της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεώνμας με τις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί ένα ετήσιο βραβείο με τοόνομα Βάσος Μαυροβουνιώτης, ο Μαυροβούνιος που πολέμησε και τραυματίστηκε για τηνελληνική ανεξαρτησία, που θα αποδίδεται στους Μαυροβούνιους φοιτητές των ελληνικώνστρατιωτικών σχολών.

 ΥΠΕΞ Μαυροβουνίου: Η Ελλάδα είναι επιβεβαιωμένος εταίρος και φίλος των Δυτικών Βαλκανίων

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, υπογράμμισε πως η επίσκεψη στη σύμμαχο και φιλική Ελλάδα είναι επιβεβαίωση εξαιρετικώνδιμερών σχέσεων και ευχαρίστησε τη χώρα για τη συνεχόμενη πολιτική στήριξη στοΜαυροβούνιο στον ευρωπαϊκό του δρόμο.

«Η Ελλάδα είναι επιβεβαιωμένος εταίρος και φίλος των Δυτικών Βαλκανίων και προωθεί τιςευρωπαϊκές τους προοπτικές», τόνισε. «Αυτό επιβεβαιώθηκε και με τη λύση της μακροχρόνιαςδιένεξης Αθηνών και Σκοπίων και πιστεύουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ενδυναμώσειπεραιτέρω τα θεμέλια για την οικοδόμηση της περιφερειακής σταθερότητας και τη λύση τωνυπόλοιπων ανοιχτών ζητημάτων στα Βαλκάνια».

«Εδώ στην Ελλάδα ξεκίνησε το ευρωπαϊκό όνειρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πριν18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τότε οι χώρες αυτές ονειρεύονταικαι ελπίζουν ότι μία μέρα θα γίνουν μέλη της ΕΕ, καθώς μόνο η Κροατία έγινε μέλος.

Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε ότι «το Μαυροβούνιο παρακολουθεί γεγονόταστην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη προσοχή και στηρίζει μια αξιόπιστη πολιτική λύση μέσααπό τον διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι είναι θετική η ανακοίνωσητης ΕΕ για διάσκεψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κ. Δένδια συζητήθηκε η συνεργασία στα πλαίσια τουΝΑΤΟ και η σημασία της στήριξη της Ελλάδος, ενώ υπενθύμισε ότι η πρεσβεία της Ελλάδοςήταν η πρώτη πρεσβεία επαφής στο Μαυροβούνιο για το ΝΑΤΟ.

Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες για συνεργασία στον χώρο των επενδύσεων, τουτουρισμού, του αγροτικού τομέα, της άμυνας κλπ, ενώ ανέφερε πως σύντομα θα έχουμε και τονπρώτο επίτιμο πρόξενο του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στη συνέχεια, θαανταλλάξουν σκέψεις για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις πόλεις των δύο χωρών και τηνανταλλαγή εμπειριών, ανέφερε.

Ευχαρίστησε τέλος την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που έδειξε την εποχή του κορονοϊού. «Οφίλος στα δύσκολα είναι ο αληθινός φίλος και η Ελλάδα έδειξε ότι είναι πραγματικός φίλος καιειλικρινώς ευχαριστούμε για την αποστολή ιατρικού υλικού».