today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Οι ισχυροί συμβολισμοί της στρατιωτικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ

Μηνύματα  ισχυρού συμβολισμού, ακόμη και γεωστρατηγικής σημασίας, εξέπεμψε η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2021», την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βάση της Ανδραβίδας.

Του Κώστα Πασίση 

Οι κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία σε ολόκληρο το FIR της χώρας, ήταν η ηχηρή απάντηση στην επιθετικότητα της  Τουρκίας η οποία  ενοχλήθηκε σφόδρα, αν κρίνει κανείς από την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στο εσωτερικό της.

Τα «γεράκια» της Άγκυρας τρόμαξαν και με το μεγάλο εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, που αποκαθιστά τη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο.

Η χώρα μας είχε μείνει πίσω στον τομέα της ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος της, λόγω των γνωστών μνημονιακών περιορισμών. Μια κατάσταση που άλλαξε άρδην τον τελευταίο χρόνο.

Ο «Ηνίοχος» είναι το έμπρακτο «αποτύπωμα» της Ελλάδος, απόρροια των συμμαχιών της με τα κράτη που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο «status quo» της Αν. Μεσογείου. Και υψίστης σημασίας για την ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας με χώρες που μοιράζονται κοινά συμφέροντα.

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή αντιλήφθηκε έγκαιρα και η Λιβύη, από τους πιστότερους φίλους της Τουρκίας.

Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τρίπολη, η μεταβατική ηγεσία, επιχείρησε να «διορθώσει» την «ανορθογραφία» με την υπογραφή του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Η πολυεθνική άσκηση πέρα από τα ισχυρά σήματα που έστειλε σε διπλωματικό επίπεδο, εξέπεμψε και μήνυμα ισχύος προς την Τουρκία που επιδιώκει την πλήρη ανατροπή της συνθήκης της Λωζάνης, μιλώντας για το θεώρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Απέναντι σε αυτό το επιθετικό δόγμα, η Ελλάδα έδειξε πόσο έτοιμη και αποφασισμένη είναι να υπερασπιστεί τη «Δική μας Θάλασσα», που αφορά όλες τις χώρες της Αν. Μεσογείου.

Η Ελλάδα με τις συμμαχίες της και την «έξυπνη» αμυντική της θωράκιση άλλαξε επίπεδο και έγινε αυτόνομος «παίχτης» στην περιοχή και ταυτόχρονα παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης.

Ηχηρά μηνύματα εξέπεμψαν και οι υψηλοί προσκεκλημένοι της κυβέρνησης. «Εκτός από την πολύ καλή συνεργασία σε επίπεδο ασκήσεων, θέλουμε να γνωρίζετε ότι θα είμαστε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε στην «Political» ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Στην προκειμένη περίπτωση η χώρα μας εμφανίστηκε ως «φρουρός»  των ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολή καθώς τα σύνορα της είναι και τα όρια της Ευρώπης, όπως παραδέχθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λαιεν, κατά την επίσκεψη της στον Έβρο.

Εν κατακλείδι το «φιλόδοξο» σχέδιο της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή έλαβε «σάρκα και οστά», από τις δυναμικές  πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού ο οποίος επανασύστησε την Ελλάδα στον κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τα ξεχασμένα αραβικά κράτη και  «ξεκλείδωσε» πολυεπίπεδες στρατηγικές συμμαχίες.

Η «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο ήλθε και «κούμπωσε» τέλεια στο ελληνικό σχέδιο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ