today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κ.Σκρέκας: Ενεργειακή μετάβαση με προσιτό κόστος για τον καταναλωτή

“Επιδοτούμε την ενεργειακή μετάβαση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου το κόστος που θα επωμιστεί ο καταναλωτής να είναι προσιτό και ταυτόχρονα επιδοτούμε επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα για να μειώσουμε τις δαπάνες των καταναλωτών για ενέργεια”, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας απόψε στο συνέδριο που διοργάνωσε το capital link. Όπως είπε ο υπουργός η ενεργειακή μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει καθώς το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο μειώθηκε το 2020 στο 11% ενώ πριν πέντε χρόνια ήταν 40 %, με παράλληλη αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών και των μονάδων φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ως τον Ιούνιο θα έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα που θα επιτρέψει την τροφοδοσία όχι μόνο ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και ξενοδοχείων και μικρών επιχειρήσεων με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές με την υπογραφή διμερών συμβολαίων. Όπως είπε, το κόστος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνδυαζόμενο με αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να είναι πολύ ανταγωνιστικό για τις επιχειρήσεις που αναζητούν σταθερές και χαμηλές τιμές.

Σε ερώτηση για την ηλεκτροκίνηση ο υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν αγοραστεί 15.000 οχήματα ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει πλέγμα φορολογικών και άλλων κινήτρων και προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ