today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Τα εργασιακά νέο πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Θέσεις μάχης για «οδομαχίες» αρχίζουν να παίρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατίθεται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, αμέσως μετά το Πάσχα. Μεγάλος στόχος να επανέλθει το… χάος στο προσκήνιο και το καταστροφολογικό αφήγημα να μπει σε πρώτο πλάνο…

Του Κώστα Πασίση

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο  Χατζηδάκη casus belli  και ταυτόχρονα οι μεγάλες συνδικαλιστικές  οργανώσεις της χώρας κήρυξαν απεργίες και διαδηλώσεις.

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε απεργία για τις 4 Μαΐου ενώ  η ΑΔΕΔΥ  και το ΠΑΜΕ θα κατεβάσουν «ρολά» στις 6 Μαΐου.

Η Αντιπολίτευση  που πρωταγωνιστεί στο κάλεσμα των εργαζομένων  για πορείες στους δρόμους και «επαναστατική γυμναστική» στα μέλη τους, βλέπει το νομοσχέδιο ως  μάνα εξ ουρανού για σύγκρουση με την κυβέρνηση, σε ένα προνομιακό πεδίο.

Τα εργασιακά, με κραυγές του τύπου καταργείται το 8ωρο, μειώνονται οι μισθοί, έρχονται απλήρωτες υπερωρίες και άλλα …καλούδια που επαναφέρουν τον εργασιακό …μεσαίωνα, είναι βούτυρο, για ανέξοδη αντιπολίτευση.

Χαϊδεύοντας πολλά αυτιά- όπως έκαναν πάντα- τα κόμματα της Αριστεράς πιστεύουν  ότι φαίνονται στα μάτια των εργαζομένων ως  …φιλεύσπλαχνοι και …φιλεργατικοί.

Απώτερος σκοπός τους  η φθορά της κυβέρνησης και κάποια ψηφαλάκια για τους ίδιους.

Ειδικά για την Κουμουνδούρου είναι η ευκαιρία για «κάθαρση» από τις αμαρτίες του παρελθόντος, όταν με τη φαρδιά-πλατιά «τζίφρα» Τσίπρα, υπεγράφη το   τρίτο μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, που έφεραν για πρώτη φορά στη χώρα μας πλήθος αντεργατικών διατάξεων.

Ενώ κανείς επίσης δε μπορεί να ξεχάσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες χαληλοσυνταξιούχους, και τις ατέλειωτες περικοπές σε συντάξεις, επικουρικές και μερίσματα.

Σήμερα όμως, ο κύριος Τσίπρας εν έτη 2021  φόρεσε τη προβιά της …Αριστεράς και έγινε ο Τσε Γκεβάρα της …Μεσογείου και προστάτης των εργαζομένων.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στην Κουμουνδούρου με Αλέξη Τσίπρα, τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, την τομεάρχη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον εκπρόσωπο Τύπου και πρώην υφυπουργό Εργασίας και επικεφαλής ΣΕΠΕ, Νάσο Ηλιόπουλο, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Κυβέρνηση.

Επίσης για άλλη μια φορά αναζητήθηκαν τρόποι για τη δημιουργία ενός «μετώπου» με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με δεδομένο ότι και το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε κατά του νομοσχέδιου.

Το σχέδιο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει μια πανελλαδική κινητοποίηση, που να θυμίζει παλαιότερες εποχές. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Μαξίμου: Fake news το φοβικό αφήγημα

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το fake news φοβικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων, με «καθαρές» διατάξεις στο νομοσχέδιο που προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με όσα ισχύουν στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Παρέμβαση έκανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επί της ουσίας χαρακτήρισε «μύθο» τα περί κατάργησης του 8ωρου.

«Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. Τόσο λειτουργικά»,  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ