today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Η αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα

Θετικό πρόσημο βάζει το Μαξίμου στη διαχείριση της δύσκολης συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η ένταση, που δημιουργήθηκε, στις κοινές δηλώσεις, οδηγείται σε εκτόνωση.

Άρτι αφιχθείς στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, για αποτίμηση της κατάστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των συζητήσεων του με τον Ταγίπ Ερντογάν  και τον κ. Τσαβούσογλου όταν έκλεισαν πίσω τους οι βαριές πόρτες του Μεγάρου της Τουρκικής Προεδρίας.

Επίσης συζήτησαν τα επόμενα βήματα, ενόψει του νέου διπλωματικού «μαραθωνίου» του κ. Δένδια σε Κύπρο (χθες), στην Αίγυπτο αύριο και την ερχόμενη Τρίτη στη Σαουδική Αραβία.

Του Κώστα Πασίση

Παρά το  επεισόδιο, το …ταμείο  της επίσκεψης στην Τουρκία  είναι θετικό για την Ελλάδα.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε να καταλάβει στην Τουρκία, με έναν ηχηρό τρόπο, ότι οι τσαμπουκάδες δεν περνάνε πλέον και οι προκλήσεις δε θα μένουν αναπάντητες.

Η  Ελλάδα προώθησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις εθνικές θέσεις της  και τις κόκκινες γραμμές της, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για τις προθέσεις της ακόμη και στην Ευρώπη που πιέζει για συνομιλίες με την Τουρκία.

Η καλά σχεδιασμένη ελληνική επιχειρηματολογία για τις πάγιες εθνικές θέσεις αποδόμησε την αντίστοιχη τουρκική και αυτό έγινε μπροστά στον τουρκικό λαό, αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη που ενδεχομένως να έχει «θολή» εικόνα για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. Και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα.

Επιπλέον ακύρωσε και το σχέδιο της Τουρκίας που στηρίζεται στο δόγμα Γκέμπελς  βάλε, βάλε βάλε ένα θέμα, στο τέλος κάτι θα μείνει.

Ο κ. Δένδιας στη Άγκυρα δεν άφησε να πέσει τίποτε κάτω, που να μην σηκώσει  από τα ανύπαρκτα για την Ελλάδα, ζητήματα της Τουρκίας.

Αυτές άλλωστε ήταν και οι οδηγίες που είχε λάβει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Μαξίμου, την περασμένη Τετάρτη. Ο ΥΠΕΞ τήρησε πιστά το σχέδιο και επαινέθηκε γι αυτό.

Η σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου έγινε και πλέον ανήκει στο …παρελθόν. Το Μαξίμου κοιτά  μπροστά και προβάλει τη θετική ατζέντα, εκτιμώντας ότι το επεισόδιο μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά της συσσωρευμένης έντασης, λόγω της πολύμηνης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά προτείνει  συνεργασία στον οικονομικό τομέα και δηλώνει ότι κάθε φορά «προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί, παρα τις διαπιστωμένες διαφορές μας», επισημαίνει διπλωματική πηγή.

«Είχαμε μια καλή και ζεστή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και μάλιστα του είπα να μην αφήσει κανείς να μπει ανάμεσά μας αλλά κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών μας εισέπραξε μια άλλη συμπεριφορά», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογαν, ως πρώτη αντίδραση, μάλλον χλιαρή.

Στην Αθήνα, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είδαν με άλλη …μάτια τους χειρισμούς  του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Μόλις και μετα …βίας χαρακτήρισαν ως σωστή την τοποθέτηση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ   αναγνώρισε πως ο Ν. Δένδιας ορθώς ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις στη συνέχεια όμως κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής. Ενώ το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε αυτονόητη την αντίδραση και ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ