today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Yπ.Μετανάστευσης: Θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων για το Α’ τρίμηνο 2021

Το θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων και αφίξεων συνεχίστηκε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου αποχώρησαν από την Ελλάδα 3.072 άτομα, ενώ έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο 1.597. Η μείωση των ροών ανήλθε σε 82% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και η μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου πρώτου και δεύτερου βαθμού ήταν 48%. Επίσης, στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας ζουν λιγότεροι από 60.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά στη νόμιμη μετανάστευση και την αρχική χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στην Ελλάδα είναι οι υπήκοοι Κίνας (73,3%) και ακολουθούν σε πολύ μικρότερα μεγέθη οι υπήκοοι Τουρκίας (6,6%) και Ρωσίας (4,2%).

«Όλα τα στοιχεία, και ειδικά οι αφίξεις στα νησιά οι οποίες έχουν ελαχιστοποιηθεί, δείχνουν ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τη μεταναστευτική κρίση που γνώρισε η χώρα την περίοδο 2015-2019», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση και να προετοιμαζόμαστε και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η συνέχιση της πολιτικής μας αποτελεί εγγύηση ότι ακόμα και αν κληθούμε να διαχειριστούμε κάποια έκτακτη κατάσταση στο μέλλον, είμαστε προετοιμασμένοι ώστε οι μειωμένες ροές να διατηρηθούν και οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού να μειώνονται σταθερά, ώστε σύντομα να σταματήσουν να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την εξέλιξη περιοχών που υπέστησαν μεγάλη πίεση τα προηγούμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ