today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Το παρασκήνιο και η επόμενη ημέρα της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο «οικοδεσπότης» κύριος Τσαβούσογλου όξυνε το κλίμα, με άκρως προκλητική ρητορική κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους στην Άγκυρας  και ο Νίκος Δένδιας απάντησε με σκληρό ύφος  αποδίδοντας  «τα του Καίσαρος εις τον Καίσαρα».

«Απειλείτε τα νησιά μας, γι’ αυτό έχουμε εκεί στρατό- Να φύγει το casus belli για τα 12 μίλια- Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να παραμείνει τζαμί η Αγία Σοφία- Δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα από την Συνθήκη της Λωζάνης».  Αυτή ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στον ομόλογο του τον οποίο έκανε …τούρκο.

Μια σκληρή ελληνική τοποθέτηση εντός τουρκικού εδάφους που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική που ακολουθεί η Αθήνα έναντι της Άγκυρας.

Του Κώστα Πασίση

«Το ότι ήρθα με καλές προθέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα θίξω θέματα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, αφήνοντας το ελληνικό αποτύπωμα  της επίσκεψης του.

Μετα από όλα αυτά η διπλωματική σύρραξη Δένδια-Τσαβούσογλου ήταν αναπόφευκτη. Οι καθαρές θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για όλα τα ζητήματα αιχμής που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ήταν μονόδρομος…

Γι αυτό το …επεισόδιο, η Ελληνική πλευρά ήταν καλά προετοιμασμένη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη Δένδια στο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα η ελληνική αντιπροσωπεία, αναλύθηκαν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια έως και προβοκάτσιες που μπορούσαν να λάβουν χώρα σε αυτή την επίσκεψη.

«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή να απαντήσει σε τουρκικές προκλήσεις», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετα το καβγά που έστησε ο …αγαπητός φίλος κ. Τσαβούσογλου ο οποίος μειδιούσε ελαφρώς όσο άκουγε τον …εξάψαλμο Δένδια.

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι διαρροές από το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο Δένδιας απάντησε σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι στην πρώτη  συνάντηση Ερντογάν-Δένδια, παρουσία του τούρκου ΥΠΕΞ, όλα κύλησαν ομαλά.

Οι τόνοι κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και γενικότερα τηρήθηκε το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί αναλυτές οι κοινές δηλώσεις «τινάχτηκαν στον αέρα», ενδεχομένως και για λόγους προσωπικής στρατηγικής του Τσαβούσογλου που φημολογείται ότι είναι υπο αναδόμηση…

Έτσι, όπως εξελίχθηκε η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν, αν και ο Τούρκος Προέδρος επιδιώκει ένα τετ-ατετ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κυρίως για να στείλει μήνυμα στην η Ευρώπη, ότι η Τουρκία συζητά…

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας μετέβη στην Άγκυρα για να «ιχνηλατίσει» τις προθέσεις της γειτονικής χώρας, που βρίσκεται σε δεινή θέση, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και οικονομικό, μετα τη …φιλευσπλαχνία Ερντογάν να μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια στους φτωχούς τούρκους πολίτες.

Παράλληλα να τονίσει στους γείτονες μας ότι υπάρχει θετική ατζέντα για την Τουρκία, αρκεί να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και σταματήσει τις προκλήσεις.

Αλλά όπως φάνηκε από το χθεσινό διπλωματικό μπρα ντε φερ Δένδια-Τσαβούσογλου …θαύματα στις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν μπορούν να υπάρξουν.

Όσον αφορά το κλίμα που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, μετα τη σφοδρή σύγκρουση της Άγκυρας, τα σενάρια είναι δυο.

Το πρώτο και επικρατέστερο είναι ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν, με κάθε χώρα να «οχυρώνεται» πίσω από τις θέσεις της.

Άλλωστε στις 27 Απριλίου  έχει προγραμματιστεί η πενταμερής για το Κυπριακό.

Και το δεύτερο, αλλά ασθενέστερο, η Τουρκία να βγάλει …βόλτα εκ νέου τα σεισμογραφικά της για έρευνες στο Αιγαίο, μη γνωρίζοντας όμως ο Ταγιπ Ερντογάν, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ