today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες, αλλά και το κλίμα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε αναφέρθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Για Χάος στη συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ σύμφωνα με δημοσίευμα της DW. Συγκεκριμένα η Zeit Online σημειώνει ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους οι υπ. Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά για σημαντικά ζητήματα».

Η εφημερίδα Bild παρατηρεί στην ιστοσελίδα της: «Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ένας Έλληνας υπ. Εξωτερικών επισκέπτεται την Τουρκία με αποστολή τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Όμως η συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε χάος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “πετά ανθρώπους στη θάλασσα”, εννοώντας τους πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας το Αιγαίο. Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για “Fake News”.

Το Spiegel Online γράφει: «Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα είχε ως στόχο την επαναπροσέγγιση. Το αρχικά φιλικό κλίμα δεν διήρκεσε για πολύ».

H Frankfurter Rundschau παρατηρεί με τίτλο «Σύγκρουση υπ. Εξωτερικών μπροστά στις κάμερες» ότι η κοινή συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε ανοιχτή σύγκρουση. Οι δύο χώρες απέχουν ακόμα πολύ από μια προσέγγιση».

Reuters: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανταλλάσσουν κατηγορίες

Σε δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει πως ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές.

«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκε κοντά σε πόλεμο πέρσι.

Ωστόσο, η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του. “Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Γαλλικό Πρακτορείο: Σύγκρουση υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου

Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρεται στη σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στόχος των συνομιλιών ήταν, αναφέρει, οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών. Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια. «Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες» γράφει το AFP.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούτε» είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου, σε μια πολύ φορτισμένη στιγμή, στη διάρκειας της 35λεπτης συνέντευξης Τύπου. «Εάν κατηγορείτε ανοιχτά τη χώρα και τον λαό μου ενώπιον του Τύπου, πρέπει να απαντήσω» είπε ο Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ