today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Χανιά: Η συνεργασία των ΕΔ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αλκ.Στεφανή

Στην αμοιβαία σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται με στόχο να προκύψουν οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Χανιά συναντήθηκε στο δημαρχείο της πόλης με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες για ενεργειακή αναβάθμιση της 115 Πτέρυγας Μάχης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η μονάδα, όπως και άλλες μονάδες, να καταστεί «πράσινο» στρατόπεδο». Όπως μάλιστα εκτίμησε, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης της 115 θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο. Το έργο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι προσφορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και με την ολοκλήρωσή του το ετήσιο όφελος εξοικονόμησης ενέργειας για την μονάδα εκτιμάται στις 400.000 ευρώ.

Στην ατζέντα των επαφών του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και στις συζητήσεις του με τον δήμαρχο Χανίων ήταν το θέμα της μεταφοράς του Πολεμικού Μουσείου Χανίων σε χώρο του Φρουρίου Φιρκά, το θέμα του σχεδιασμού για την παραχώρηση των χώρων των πρώην Ιταλικών Στρατώνων στο δήμο με στόχο τη δημιουργία νέου δημαρχείου καθώς και το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και την αξιοποίησή του από την τοπική κοινωνία ως πνεύμονα πρασίνου και ανάπτυξης της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, στόχος των προσπαθειών είναι η αποτελεσματική συνεργασία με τον δήμο ώστε να προκύψουν οφέλη και για τις δύο πλευρές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάτι που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση είναι η αποτελεσματικότητα και αυτό το δείχνουμε, με τα έργα μας καθημερινά».

Ο κ. Στεφανής συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο, τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη και τον κ. Σημανδηράκη, επισκέφθηκε το Φρούριο Φιρκά όπου ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου για τις προσπάθειες και τις διαδικασίες ώστε το Πολεμικό Μουσείο να αποκτήσει μια νέα στέγη. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανής, «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σε αυτόν τον ιστορικό χώρο ένα μουσείο που θα μεταλαμπαδεύσει στους νέους μας την ιστορία».

Ο χώρος στο φρούριο Φιρκά παραχωρήθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Πολεμικού Μουσείου. Το Πολεμικό Μουσείο φιλοξενείτο σε χώρο των παλιών Ιταλικών Στρατώνων που καταστράφηκαν από πυρκαγιά στις 22 Ιουλίου του 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Μενδώνη, παραχωρείται για χρήση το πρώτο ανατολικό συγκρότημα του ορόφου των στρατώνων του φρουρίου Φιρκά συνολικού καθαρού ωφέλιμου εμβαδού 240 τετραγωνικών μέτρων.

Ο χώρος παραχωρείται για δέκα χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης με την προϋπόθεση ότι οι παρεμβάσεις για τη διαμόρφωσή του θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Όπως αναφέρει η απόφαση παραχώρησης, θα πρέπει να κατατεθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων προς έγκριση όλες οι απαιτούμενες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και μελέτες. Επίσης θα πρέπει οι εργασίες να λάβουν εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και να γίνουν υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τέλος θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο χώρο.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το Πολεμικό Μουσείο δεν μπορεί να διαθέτει τον χώρο για εκδηλώσεις άλλου φορέα.

Το κόστος των παρεμβάσεων θα αναλάβει ο Δήμος Χανίων που για τον λόγο αυτό θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Πολεμικό Μουσείο.

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας του Δήμου με τις Ένοπλες δυνάμεις εξέφρασε ο κ. Σημανδηράκης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, «μέσα από τη συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την πόλη». Ο κ. Σημανδηράκης χαρακτήρισε αυτονόητη την σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. ενώ χαρακτήρισε έμπρακτο, και με οφέλη για τον δήμο, το ενδιαφέρον της πολιτείας.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους τοπικούς βουλευτές για τη συνεισφορά τους στην επίλυση προβλημάτων και την προώθηση θεμάτων που αφορούν την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ