today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Τι περιμένει η Ελλάδα από τη σημερινή επίσκεψη του Ν.Δένδια στην Άγκυρα

Μια δύσκολη συνάντηση, με χαμηλές προσδοκίες, είναι το σημερινό τετ-α-τετ Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, καθώς οι διαφορές των δυο χωρών παραμένουν «αγεφύρωτες» και  σταθερές και ο Ερντογάν συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, προβαίνοντας σε  εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο «Σουλτάνος» ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου και ότι τα τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να πλεύσουν προς την Κύπρο αν χρειαστεί… Παρά ταύτα, όμως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, ύστερα από αιτημα της Τουρκίας.

Το, εκτός προγράμματος  ραντεβού, προκαλεί ερωτηματικά, αν και δεν φαίνεται να  αλλάζει τη διπλωματική «ταυτότητα» του συγκεκριμένου ταξιδιού.

Του Κώστα Πασίση

Ενδεχομένως ο κ. Δένδιας να μεταφέρει κάποιο μήνυμα του Τούρκου Προέδρου στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία είναι η εξέλιξη των πολιτικών διαβουλεύσεων των δυο χωρών, που ξεκίνησαν παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές.

Η θεματολογία της  σημερινής συνάντησης των δυο ανδρών περιλαμβάνει  διμερή αλλά και περιφερειακά ζητήματα, αλλά η ατζέντα είναι αυστηρά οριοθετημένη, από πλευράς Ελλάδας.

Συζητάμε μόνο  την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτή είναι μια εθνική-κόκκινη γραμμή, με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα της χώρας, χωρίς παρεκκλίσεις.

Από την άλλη πλευρά, πάντως η Τουρκία επιθυμεί μια πιο ευέλικτη ατζέντα και δεν αποκλείεται ο τούρκος ΥΠΕΞ να επιχειρήσει να ανοίξει …απαγορευμένα θέματα.

Το «μενού» της συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου

Η πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη, η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη με το Λίβυο Προέδρο κ. Μένφι στο Μαξίμου, αλλά και η παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου  αύριο στα Κατεχόμενα, σηματοδοτούν ότι το Κυπριακό και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης Δένδια-Τσαβούσογλου.

Επίσης στο τραπέζι θα τεθούν και οι  σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προβλήματος. Δυο θέματα που βρίσκονται και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν συζητά με την Τουρκία.

Το κλίμα όμως, που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι βαρύ για τον Τούρκο Προέδρο καθώς τα δεδομένα αλλάξαν δραματικά μετά την εκλογή του Τζο  Μπάιντεν στις αμερικάνικες εκλογές. Και αυτό είναι ένα «χαρτί» που η Αθήνα αξιοποιεί κατά κόρον, σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο κ. Δένδιας γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα γι αυτό και θα εστιάσει στα περιθώρια που υπάρχουν για την  αποφυγή προκλήσεων στο …πεδίο, που είναι προϋπόθεση για τη θετική ατζέντα που θέλει η Τουρκία με την Ευρώπη.

Ωστόσο, πέρα από τα καυτά θέματα, θα συζητηθεί και η οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και αυτό προκύπτει από την παρουσία στην Άγκυρα του Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια.

Το σημερινό τετ-α-τετ των δυο ανδρών πραγματοποιείται μετα τη συνάντηση τους στην Μπρατισλάβα, που δεν έβγαλε κάτι χειροπιαστό…

Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε προγραμματισθεί αρχικά για χθες   αλλά λόγω των εξελίξεων σε Αφγανιστάν και Ουκρανία και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από επικοινωνία των δυο  υπουργών μετατέθηκε για σήμερα το  απόγευμα.

Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου -φημολογείται- ότι είναι προπαρασκευαστική για κατ ιδίαν επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι ορατό στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ο Γερμανικός τύπος

Με τίτλο «Διπλωματία αντί διαξιφισμών στη Μεσόγειο» η γερμανική εφημερίδα Wiener Zeitung ασχολείται με το ραντεβού του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογο του, επισημαίνοντας: «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται και πάλι σε απευθείας διάλογο. Θεωρείται ωστόσο απίθανο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να δώσουν λύση στη διένεξη για τα αποθέματα φυσικού αερίου».

Ενώ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα BR της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας γράφει για το ίδιο θέμα Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούγλου στη Άγκυρα. Μετά την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διένεξης για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου το καλοκαίρι επιδιώκεται τώρα μια επαναπροσέγγιση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ