today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Βρυξέλλες: Αφγανιστάν, Ουκρανία και Ιράν στο επίκεντρο διπλωματών

Διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία θα συνομιλήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την όξυνση της έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της συνάντησης των τεσσάρων μελών του ΝΑΤΟ “οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας καθώς κι ένας εκπρόσωπος της Γαλλίας θα συναντηθούν” και “βασικό θέμα των συνομιλιών τους θα είναι το Αφγανιστάν καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν”, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους του ΝΑΤΟ.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται να αποφασίσει αν πληρούνται οι όροι για να τερματιστεί η αποστολή “Αποφασιστική Υποστήριξη” στο Αφγανιστάν ή αν θα πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στη χώρα 9.600 στρατιωτών από 36 χώρες.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου, παρά τη συμφωνία που σύναψαν πέρυσι Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν. Όμως οι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν “χωρίς προϋποθέσεις” από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου, 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα οι σύμμαχοι θα επεξεργαστούν μια απάντηση στη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εξάλλου χθες Τρίτη το Ιράν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, απομακρυνόμενο ακόμη περισσότερο από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Βιένη για τη διάσωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ