today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της κοινωνίας

Σε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας με πιστοποιητικό εμβολιασμού και  tests (rapid και self), προσανατολίζεται η κυβέρνηση, παρότι σε αυτή τη φάση, το σχέδιο φαίνεται ολίγον ριψοκίνδυνο,  λόγω  της επιδημιολογικής «εικόνας» της χώρας.

Το «σήμα» δόθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά την  εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας πως το μέτρο (selftest) θα επεκταθεί «πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».

Tου Κώστα Πασίση

Οι προθέσεις της κυβέρνησης αποτυπώνονται και από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε  ότι υποστηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού.

Ωστόσο η …υποσημείωση του πως η εισήγηση θα παραμείνει ενεργή υπο την προϋπόθεση της πορείας του κορωνοιου, ειπώθηκε για να είναι όλοι «καλυμμένοι», σε περίπτωση που παρατηρηθεί έξαρση εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Άλλωστε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα υπηρετεί την προαναφερθείσα λογική.

Το υπερόπλο για τον covid 19

Το «πείραμα» με τα self test έγινε στα Λύκεια της χώρας και πέτυχε, λύνοντας κατά κάποιο τα χέρια της κυβέρνησης.

Λίγο πριν κτυπήσει το δεύτερο κουδούνι, περισσότεροι από  600 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί βρέθηκαν  θετικοί με την χρήση των self test και  έμειναν στο σπίτι τους, προστατεύοντας συμμαθητές και  συναδέλφους τους από το  κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Λόγω αυτής της επιτυχίας, η χρήση του θα επεκταθεί σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Το «μοντέλο» αυτό με τη προσθήκη του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για να «ξεκλειδώσουν» και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Μια απόφαση που οι πολίτες αναμένουν  με αγωνία, που επιτείνεται από τη διστακτικότητα και τις επιφυλάξεις των ειδικών.

Οι τελευταίοι ζητούν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τις περιφερειακές μετακινήσεις, ώστε να προστατευθούν οι  περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον κανείς από τους λοιμωξιολογους της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και όπως χαρακτηριστικά λέγεται θα «γίνει μεγάλη μάχη» όταν συζητηθεί η «καυτή πατάτα» την επόμενη εβδομάδα…

Τείχος ανοσίας με εμβολιασμό

Επιπλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, ενδεχομένως να λύσει και το «γρίφο» του Πάσχα.

Το Μαξίμου θέλει πάση …θυσία να πετύχει το συγκεκριμένο σχέδιο και να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα γιατί πέρα από την κόπωση και την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, υπάρχει και το …αγκάθι της Εκκλησίας.

Κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί τριβές με τους ιεράρχες, ούτε θέλει τις εκκλησίες κλειστές το Πάσχα και τους πιστούς να παρακολουθούν τη Ακολουθία των Παθών μέσω των τηλεοπτικών δεκτών.

Προς αυτή τη κατεύθυνση υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως το φετινό Πάσχα, θα είναι πολύ διαφορετικό από το περσινό».

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών, που ναι μεν προχωρά καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες , αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμη καλύτερα…

Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όποτε του δίδεται η ευκαιρία κάνει έκκληση στους πολίτες και δη στις ευπαθείς ομάδες  να εμβολιαστούν το συντομότερο ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο.

«Σε αυτό πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι: οι πολιτικές δυνάμεις, η εκκλησία, οι φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών», υπογραμμίζει στo «Πρώτο θέμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τη κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο  τρίμηνο παραδόσεις- τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.

Τέλος από τη Δευτέρα 19 Απριλίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ