today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Συμπόσιο της ΚΕΔΕ: Οι δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή

«Σε μια περίοδο που η επιθυμία για αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες είναι πιο έντονη από ποτέ, οι δήμοι και οι τοπικές κοινότητες σε όλη τη χώρα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν σε επιτυχημένους προορισμούς και μοναδικά local brands».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, μιλώντας στο υβριδικό-ψηφιακό συμπόσιο με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή», που διοργάνωσε σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (The International Chamber of Commerce – ICC Hellas).

Η πρόεδρος του ΕΟΤ αναγνώρισε πως οι άνθρωποι των δημοτικών και των περιφερειακών Αρχών βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και επισήμανε ότι οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές αποτελούν τους νευραλγικούς μοχλούς της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζητούμενο. «Είναι χαρακτηριστικό πως, στην εποχή του “make it or break it”, η Ευρωπαϊκή Ένωση εναποθέτει την ευθύνη του 65% της υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα χέρια των περιφερειών και στην τοπική οικονομία», είπε η κ. Γκερέκου.

Ειδικότερα για τον τουρισμό, σημείωσε πως «αυτή η ατμομηχανή της οικονομίας μας, έχει μόνο έναν δρόμο που οδηγεί σε σταθερή και μακροχρόνια άνοδο και αυτός δεν είναι άλλος από την βιώσιμη ανάπτυξη. Σε όλους εμάς είναι πλέον σαφές ότι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, που βασίζουν την πολιτική τους στην αειφορία και στην πράσινη ανάπτυξη, οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του τόπου, αποτελούν προτεραιότητες του νέου οικονομικού υποδείγματος της χώρας».

Η πρόεδρος του ΕΟΤ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αναγνώριση του νέου τουριστικού τοπίου, μετά την πανδημία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η οικονομία του βιώματος αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ο ταξιδιώτης δεν θέλει πλέον να είναι απλά επισκέπτης. Θέλει να γίνει για λίγο αγρότης, τεχνίτης, γευσιγνώστης της τοπικής κουζίνας, αρχαιολόγος που ανακαλύπτει την ιστορία του τόπου που επισκέπτεται. Θέλει να μυηθεί στη φιλοσοφία, τα ήθη και τα έθιμα της τοπικής κοινωνίας, που τον φιλοξενεί. Με λίγα λόγια, θέλει να ζήσει σαν ντόπιος».

«Για τους λόγους αυτούς» κατέληξε η κ. Γκερέκου, «είναι η ώρα για δράση με συνέργειες, ταχύτητα, συνοχή, συνέχεια και αναπτυξιακή προοπτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ