today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Μ.Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων».

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην κοινή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το θέμα της διευκόλυνσης των απόδημων Ελλήνων εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Το θέμα ανακινήθηκε από τον κ. Βορίδη, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει τροπολογία για την άρση των περιορισμών που θέτει ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με διακομματική (πλην του ΜέΡΑ25) συναίνεση.

Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσαν, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι δηλώσεις της βουλευτή και αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα, ότι όταν το κόμμα της αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει τους περιορισμούς.

Στην κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης, κάνουν λόγο για πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών και δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του τροπολογία, παρόμοια με παλαιότερη πρόταση του κόμματος για τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας από ενιαία λίστα, ανά μία στις γεωγραφικές ενότητες α) Ευρώπης, β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ) Χωρών Ωκεανίας – ‘Απω Ανατολής και δ) Υπολοίπων χωρών.

Επί της πρότασης αυτής, ο κ. Βορίδης απαντά: «Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.

Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.

Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η τροπολογία θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των 2/3 της Βουλής, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ