today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α., οι άστεγοι και οι προκλήσεις της πανδημίας

Το 2020 θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως η χρονιά που άλλαξε τα πάντα. Όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Μια χρονιά κατά την οποία το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), η διοίκηση και το προσωπικό του, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δεκάδες, καθημερινές και διαρκείς προκλήσεις. Προκλήσεις στις οποίες κατάφεραν να ανταποκριθούν ταχύτατα και αποτελεσματικά, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό των ευάλωτων ομάδων της πόλης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Α. Η πρόκληση της πανδημίας ήταν πρωτίστως υγειονομική: Προσωπικό και ωφελούμενοι έπρεπε να εκπαιδευτούν στα μέτρα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας στις δομές αστέγων, αλλαγές του ωραρίου στους χώρους υποδοχής του κοινού και καθιέρωση ραντεβού, αποστολή των αγαθών στους ωφελούμενους κατ’ οίκον, τοποθέτηση plexiglass σε όσα σημεία υπήρχε επαφή του προσωπικού με το κοινό, συνεχείς θερμομετρήσεις και δειγματοληπτικά rapid test σε ωφελούμενους και προσωπικό, καθώς και στους άστεγους που παραμένουν στους δρόμους της πόλης, αλλά και τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων του Κέντρου ήταν κάποια από τα βασικότερα μέτρα που λάβαμε για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Και όπως όλα δείχνουν είχαν αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις δομές φιλοξενίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι οι άστεγοι θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν είχε εντοπιστεί θετικό κρούσμα για πάρα πολλούς μήνες.

Β. Η πρόκληση της προστασίας του άστεγου πληθυσμού της πόλης: Ο Δήμος Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, αποδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, δημιούργησαν σε χρόνο -ρεκόρ το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία σύγχρονη δομή – πρότυπο, που ήλθε να για να μείνει στην πόλη.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων περιλαμβάνει Υπνωτήριο, Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας και Κέντρο Ημέρας. Το τελευταίο περιλαμβάνει πλυντήρια, ιματιοθήκη, λουτρά, καφέ- εστιατόριο και εξεταστήριο, για την κάλυψη των βασικότερων αναγκών των αστέγων.

Επιπλέον, οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α., οι διεπιστημονικές ομάδες των κοινωνικών λειτουργών, των ψυχολόγων και των νοσηλευτών, στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό του άστεγου πληθυσμού της πόλης που έχει κάνει την επιλογή να παραμείνει στο πεζοδρόμιο, με την καθημερινή παροχή φαγητού, ρούχων, αντισηπτικών και μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και τη βοήθεια σε σημαντικά γραφειοκρατικά ζητήματα.

Η κοινωνική υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. εξέδωσε στη διάρκεια του 2020 680 βεβαιώσεις αστεγίας, με τις οποίες ο άστεγος πληθυσμός μπορεί να καλύψει τις πολυάριθμες ανάγκες του (φορολογικές, λήψη επιδομάτων, έκδοση κάρτας ανεργίας, κ.ά.).

Με ενέργειες της νέας διοίκησης του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και ανανέωση του στόλου των οχημάτων του φορέα), οι βάρδιες του streetwork, που μέχρι τότε πραγματοποιούντο μόνο πρωινές ώρες, έχουν πολλαπλασιαστεί.

Γ. Η πρόκληση της κάλυψης της ανάγκης για σίτιση: Η διακοπή των καθημερινών συσσιτίων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αποτέλεσε την ευκαιρία για την κάλυψη όλων των επισιτιστικών αναγκών με ένα διαφορετικό και πιο αξιοπρεπή τρόπο για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ανέλαβε τη σίτιση σε όλες τις δομές αστέγων της πόλης με διανομή των γευμάτων σε αυτές, ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιούνται καθημερινές διανομές γευμάτων από τις ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Τέλος για όσους δεν καλύπτονται από τις συγκεκριμένες διανομές προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός «εναλλακτικού συσσιτίου», με την παροχή εβδομαδιαίου πακέτου τροφίμων μακράς διαρκείας.

Από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη του έτους, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει διανείμει συνολικά 63.672 μερίδες φαγητό, ενώ στο πλαίσιο του «εναλλακτικού συσσιτίου» πραγματοποιήθηκαν 49 διανομές, στις οποίες δόθηκαν συνολικά 8.808 πακέτα τροφίμων.

Σε μια χρονιά κατά την οποία όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε άνευ προηγουμένου δυσκολίες, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. όχι μόνο δεν ξέχασε ποτέ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά δεν έπαψε να τους στηρίζει.

Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, παρέχοντας ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στις ευάλωτες ομάδες της πόλης.

*Ο Γρηγόρης Λέων είναι ιατροδικαστής, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ