Βόρεια Ιρλανδία: Η βία συνεχίζεται παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία

ΑΠΕ

Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα την έκκληση για ηρεμία έπειτα από τις νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε ταραξίες και την αστυνομία στην Βόρεια Ιρλανδία, όπου το Brexit απειλεί την εύθραυστη ειρήνη.

Εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από κύμα βίας για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως στις περιοχές των προτεσταντών, ενωτικών, όπου οι επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δημιουργήσει αισθήματα προδοσίας και πικρίας.

Παρά τις εκκλήσεις του Λονδίνου, του Δουβλίνου και της Ουάσινγκτον για τερματισμό της βίας, το Μπέλφαστ έγινε και πάλι θέατρο συγκρούσεων την χθεσινή νύκτα.

Σε συνοικία του δυτικού Μπέλφαστ, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που βρέθηκαν ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές, δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν εκατοντάδες καθολικούς, ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές να κατευθυνθούν εναντίον του μπλοκ των προτεσταντών, ενωτικών. Απωθήθηκαν με κανόνια νερού.

Τα βίαια επεισόδια, που έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 50 αστυνομικών επαναφέρουν το φάσμα των τριών δεκαετιών βίας στην Βόρεια Ιρλανδία, περίοδο γνωστή ως «Troubles», ανάμεσα στους προτεστάντες, ενωτικούς, πιστούς στο βρετανικό Στέμμα και τους καθολικούς, ρεπουμπλικανούς, που υποστηρίζουν την ένταξη της Βόρειας Ιρλανδίας στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Πολύ ανησυχητική» κατάσταση

Μπροστά στην κλιμάκωση, η βρετανική κυβέρνηση, που έστειλε επί τόπου τον υπουργό αρμόδιο για την Βόρεια Ιρλανδία Μπράντο Λιούις, επανέλαβε την έκκληση για ηρεμία, που μέχρι στιγμής παραμένει νεκρό γράμμα.

«Η βία δεν έχει καμία θέση στην επίλυση των προβλημάτων», επέμεινε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο Sky News, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση. «Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους για να επιλύσουν τα προβλήματά τους».

Χθες, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ένωσαν τις φωνές τους με τους ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας, ενωτικούς και ρεπουμπλικανούς, για να καταδικάσουν τις «απαράδεκτες» βιαιότητες.

«Μέσω του διαλόγου και δουλειάς για τους θεσμούς που θεσπίστηκαν από την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (που έβαλε τέλος στα Troubles το 1998) πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε το Δουβλίνο.

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, εκφράζοντας «ανησυχία», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπερήφανος για τις ιρλανδικές του ρίζες, έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες του Brexit στην ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία.

Επιφανειακή ειρήνη

Από την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής κυριαρχεί μία «επιφανειακή ειρήνη». Η ένταση «είναι βαθιά ριζωμένη, δεν ευθύνεται μόνο το Brexit», λένε οι κάτοικοι. Ωστόσο, το Brexit έπληξε την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας αφού απαιτούσε τον καθορισμό ενός συνόρου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα εφαρμόζονται οι αναγκαίοι λόγω του διαζυγίου τελωνειακοί έλεγχοι.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία επί μίας λύσης που θα απέτρεπε την επαναφορά των συνόρων που χωρίζουν την ιρλανδική νήσο: το ιρλανδικό πρωτόκολλο μετατοπίζει τα σύνορα στην θάλασσα που χωρίζει την Βόρεια Ιρλανδία από την Βρετανία και μεταφέρει τους τελωνειακούς ελέγχους στα βορειοϊρλανδικά λιμάνια.

«Προδομένοι από το Λονδίνο»

Παρά την εφαρμογή περιόδου χάριτος για να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν, οι νέες ρυθμίσεις, που de facto διατηρούν την Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις εμπορικές συναλλαγές.

Αλλά, πέραν των πρακτικών δυσκολιών, οι προτεστάντες ενωτικοί αισθάνονται προδομένοι από το Λονδίνο.

«Υπάρχουν πολιτικά μέσα για να συζητηθεί το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο», δήλωσε βουλευτής του Σιν Φέιν στο BBC. «Ας μην προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες σε εγκληματικές ομάδες που δεν έπρεπε να υπάρχουν 23 χρόνια μετά την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».

«Εχουμε να δούμε πολλά χρόνια ταραχές τέτοιων διαστάσεων στο Μπέλφαστ ή αλλού», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας επισημαίνοντας ότι στα επεισόδια συμμετέχουν παιδιά 13-14 ετών με την προτροπή των ενηλίκων.

Σύμφωνα με την Αλισον Μόρις, που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλεια και δικαιοσύνης στην Belfast Telegraph, αυτοί που συμμετέχουν στις ταραχές δεν ενδιαφέρονται για τα πολύπλοκα προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές. Είναι απλώς «οργισμένοι».

«Αυτό που εισπράττουν είναι ότι προδόθηκαν από την βρετανική κυβέρνηση απέναντι στην οποία οι γονείς, οι παππούδες και οι προπάπποι τους επέδειξαν ταπεινόφρονα αφοσίωση», γράφει.