today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Το παρασκήνιο της ηχηρής παρέμβασης του Κ.Καραμανλή

Ολομέτωπη επίθεση στον Κώστα Σημίτη για το άρθρο του στα ΝΕΑ, που βρίθει επικίνδυνων έως ενδοτικών θέσεων, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής με τη χθεσινή  γραπτή ανακοίνωση του.

Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός Διεθνούς Δικαστηρίου, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός στην ηχηρή παρέμβαση του, που προκάλεσε ήδη πολλές συζητήσεις εντός και εκτός …έδρας.

Του Κώστα Πασίση

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της παρέμβασης του.

Πρώτον. «…η δήθεν “επιτυχημένη” στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Δεύτερον «…δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα»

Τρίτον «…η συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 είναι ένα ακόμα σοβαρό ολίσθημα αφού αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία».

Τέταρτο. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ειδικά η τελευταία επισήμανση του έγινε γιατί «στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται  ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε»; αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

Το παρασκήνιο της παρέμβασης Καραμανλή

Η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού ήταν αιχμηρή έως  …δηλητηριώδης για τον Κώστα Σημίτη και αναδεικνύει τις χαοτικές διαφορές που υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ των δυο ανδρών αλλά ενδεχομένως και των παρατάξεων που εκπροσωπούν.

Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και όπως αναφέρει τακτικός συνομιλητής του ο πρώην Πρωθυπουργός πάντα μιλούσε και θα συνεχίσει να μιλά για τα μεγάλα θέματα.

Μίλησε για το δημοψήφισμα, μίλησε για τα Σκόπια, μίλησε για τις εκλογές. Ακόμη και για το Βατοπαιδι, που ναι μεν δεν είναι εθνικό ζήτημα, αλλά ένα μεγάλο θέμα που ταλάνισε για πολύ καιρό την κυβέρνηση του.

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του περιγράφει την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του, με βασικό στόχο τη μετατροπή των προβλημάτων με την Τουρκία από ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά. Και δεν έχει εσωκομματικές αποχρώσεις η τοποθέτηση του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, όλο αυτό το διάστημα, μετά τις εθνικές εκλογές, δεν έκανε κάποια δημόσια παρέμβαση, αλλά παρακολουθούσε όλα τα τεκταινόμενα, γύρω από τα εθνικά ζητήματα, ενώ πολλές φορές ενημερωνόταν για τις εξελίξεις και το παρασκήνιο των Βρυξελλών από ξένους ηγέτες με τους οποίους διατηρεί επαφές.

Στο «μικροσκόπιο» του ήταν και η …δραστηριότητα Σημίτη και το άρθρο του στα ΝΕΑ ήταν η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι…

Για το θέμα ρωτήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία, όμως απέφυγε να εμπλακεί στην κόντρα Καραμανλή-Σημίτη, λέγοντας ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.

Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι θέσεις της χώρας είναι σαφείς, είναι διατυπωμένες και με πολλές αφορμές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θέση της χώρας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επί αυτής της απάντησης, οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, δεν τοποθετήθηκαν…

Παρέμβαση από Ρουσόπουλο 

Θέση για το άρθρο του Κώστα Σημίτη πήρε και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σε συνέντευξή του στο “Action 24” απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως “ψεύδεται” στο σημείο που αποκαλύπτει ότι ο Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του τότε Πέτρο Μολυβιάτη, συναντήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κώστα Σημίτη λίγο μετά τις εκλογές του 2004 και πως ο κ. Καραμανλής τον διέκοψε όταν ξεκίνησε να τον ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά.

Η παρέμβαση  Καραμανλή προφανώς και ενόχλησε σφόδρα τον Κώστα Σημίτη ο οποίος επανήλθε, σημειώνοντας ότι η δήλωση του αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.

Σε πολιτικό επίπεδο η χθεσινή τοποθέτηση Καραμανλή, σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή του,  δείχνει ότι παραμένει ενεργός παίχτης στο πολιτικό σκηνικό και ότι ο ίδιος θα παρεμβαίνει και θα λέει τη γνώμη του, καθαρά και έξω από τα δόντια, όποτε κρίνει ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ