today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Έναν πρώτο κοινό «βηματισμό» ΗΠΑ και Ε.Ε αναφορικά με την Τουρκία, βλέπει το Μαξίμου, μετά τα ηχηρά μηνύματα που έστειλε η ηγεσία της Ευρώπης στον Ταγίπ Ερντογάν,  μέσα στο βασιλικών προδιαγραφών ανάκτορο του Σουλτάνου.

Ύστερα  από πολύ καιρό η Ευρώπη χρησιμοποίησε απρόσμενα μια  καθαρά σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας, που «πάγωσε» την ηγεσία της.

Του Κώστα Πασίση

Η επικεφαλής της Ε.Ε Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν ζήτησε να  αποφευχθούν  οι  «μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».

Η συνήθως προσεκτική στις διατυπώσεις της Ευρώπη άλλαξε …τροπάριο και σχεδόν ευθυγραμμίστηκε με τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται, όμως, πίσω από την διαφαινόμενη στροφή της Ε.Ε και συνάμα ψυχρολουσία στην Τουρκία, κρύβονται τα …θέλω του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400. Ενώ ακόμη δεν έχει συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πριν από τη συνάντηση Ούρσουλα Ντε Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Μια συνάντηση ιδιαίτερης σημειολογικής αξίας.

Στο Μαξίμου, όμως, υπογράμμισαν με κίτρινο liner και άλλη μια φράση-κλειδί της Ευρώπης. Θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. «Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη», τόνισε με έμφαση στη τελευταία λέξη  ο Σαρλ Μισέλ.

Μια ρητορική  που βρίσκεται πολύ κοντά  στις ελληνικές θέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι  αν η Τουρκία επιθυμεί μία θετική ατζέντα, θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η στάση της είναι σταθερή, συνεπής και ειλικρινής.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, το τρίτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε προσανατολίζονται προς το παρόν τουλάχιστον να  πιέσουν την Τουρκία εκεί που παρουσιάζει και τις μεγάλες αδυναμίες της. Δηλαδή στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη …χάρτινη οικονομία της.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους κανόνες και τα πρότυπα δικαιωμάτων στα οποία έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Σκοπός αυτής τις πίεσης, από αμερικανικής πλευράς, δεν είναι να ωθήσει την  Άγκυρα να προσδεθεί  στο ρωσικό άρμα αλλά να …συνέλθει και να εγκαταλείψει τις υπερφίαλες και συνάμα επικίνδυνες  απόψεις της για το ρόλο που επιφυλάσσει η ίδια για τον εαυτό της στην Αν. Μεσόγειο.

Αντίθετα η Ευρώπη, θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας το ρόλο της στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν αναμειγνύεται, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις που σε πρώτη ματιά δείχνουν αστάθεια.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση και για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Με την παρουσία του έδειξε – λένε οι συνεργάτες του – ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στο διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή. Ενώ χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στη Λιβύη ότι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνουν αναγκαστικά πρώτα από την Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ