today-is-a-good-day
16.5 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ionian TV.

Με αφορμή την αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη έκανε λόγο για «καψόνια της ΝΔ απέναντι στους εμπόρους» και κατηγόρησε γενικότερα την κυβέρνηση για «παντελή απουσία σχεδιασμού», αφού «κατασπατάλησε τον χρόνο τον οποίο κέρδισε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης η κοινωνία στη διάρκεια τη πρώτης καραντίνας».

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτη φορά έλεγε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό ‪στις 30 Απριλίου‬ πέρυσι, και φέτος 4 Μαρτίου δήλωνε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της μάχης, κι όμως, μετά από πέντε μήνες περιοριστικών μέτρων, από τον Νοέμβρη, θρηνούμε πάνω από 7.900 συνανθρώπους μας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι «σε σχέση με πέρυσι οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι 1.680 λιγότεροι και ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία μειωμένος κατά 600 εκατ. ευρώ». «Τα τρία βασικά υγειονομικά λάθη της ΝΔ είναι ότι δεν προέβη σε επιθετική πολιτική στα τεστ, δηλαδή σε μαζική δωρεάν συνταγογράφησή τους, και δεν έλαβε μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα: Διαγραφή μέρους του χρέους τους που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας και ρύθμιση του υπολοίπου με ένα σχήμα 120 δόσεων, «όπως αντίστοιχα έπραξε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους συνολικά «ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζικές απολύσεις» και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να καταργηθεί ο νέος πτωχευτικός νόμος, «αφού αν εφαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούμε σε μαζικά λουκέτα και αυτό θα είναι τραγωδία για την κοινωνία και την οικονομία».

Ερωτηθείς για το νέο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, απάντησε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτραπεί», καθώς «πρόκειται για ένα σχέδιο βγαλμένο από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής χρεοκοπίας». Επεσήμανε ότι «είναι κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό», προσθέτοντας ότι «την ίδια χρονιά που μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη ύφεση και ανεργία». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «το σχέδιο του κ. Χατζηδάκη προβλέπει απλήρωτα δεκάωρα για τους εργαζομένους, καταργεί το 8ωρο και διαλύει τη ζωή των εργαζομένων, μειώνει τα εργατικά εισοδήματα, αφού οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται, και καταργεί μέσω της ατομικής σύμβασης κάθε δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους».

Τέλος, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα φέρει και το ζήτημα του κ. Φουρθιώτη στη Βουλή, ώστε να διαλευκανθεί και η υπόθεση της φύλαξής του από σχεδόν μισό αστυνομικό τμήμα, και το γιατί εκβιάζει την κυβέρνηση έχοντας κατηγορηθεί για απάτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ». «Πρόκειται για θεσμικό ζήτημα», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ