today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Θ.Σκυλακάκης: Αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό

«Έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω», είναι η διαπίστωση του αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία άνοιξε τον κύκλο της ενημερωτικής συζήτησης στη Βουλή επί του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοιχειοθέτησε τον στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου οι πόροι του Προγράμματος να γίνουν κινητήριος μοχλός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη. Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό».

Το Πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς και ότι το σχέδιο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερήμην τους.

«Η συμμετοχή των φορέων θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην κυρίως συζήτηση, όταν θα έχουν όλη την εικόνα του Σχεδίου», απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης και ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών ότι «αυτή η στιγμή, το σύνολο του Σχεδίου δεν είναι διαθέσιμο, διότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση». Επισήμανε ενδεικτικά ότι η κοστολόγηση και οι στόχοι για την πληρωμή των πόρων δεν είναι διαθέσιμα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης δεν είναι διαθέσιμη ούτε η αναλυτική παρουσίαση των έργων και δράσεων, του Προγράμματος και συνεπώς, «η εκτεταμένη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με το τελικό σχέδιο, όπως θα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Επενδυτικό κενό, ο μεγαλύτερος εφιάλτης»

Εκ προοιμίου, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, από πλευράς επενδυτικού κενού, 162 δισ., την περίοδο από το 2010 έως το 2019. «Είναι τρομακτικό και εφιαλτικό αυτό το ποσό και το έλλειμμα των επενδύσεων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Αν δεν το λύσουμε, κανένα άλλο πρόβλημα -ανεργία, μισθοί, εισοδήματα, ανάπτυξη, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος- δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως δε, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, το επενδυτικό κενό οφείλεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου, στο υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σχέση με την ευρωζώνη, και στα έμμεσα εμπόδια στις επενδύσεις (χωροταξικά, πολεοδομικά ζητήματα, καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, μη ψηφιακό κράτος, γραφειοκρατία). Ιδίως για τα έμμεσα αυτά εμπόδια στις επενδύσεις, αυτό το Σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Είναι δε χαρακτηριστική η στιγμή που ο κ. Σκυλακάκης προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο κύριος στόχος της οικονομικής παρέμβασης του Ταμείου είναι για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού. «Αυτό γίνεται διότι επενδυτικό κενό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλή ανεργία. Επενδυτικό κενό σημαίνει χαμηλούς μισθούς και ασθενικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει επενδύσεις, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, δεν μπορούν να δώσουν μισθούς, δεν μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας. Επενδυτικό κενό σημαίνει παλιές τεχνολογίες, γιατί οι επενδύσεις είναι ο τρόπος, με την οποίο εισάγονται, σε μεγάλο βαθμό, οι νέες τεχνολογίες σε μια οικονομία», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε πως εντέλει «συνέχιση του επενδυτικού κενού σημαίνει φτωχοποίηση».

«Αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό. Αλλά πρέπει να το κάνουμε και αυτός είναι ο στόχος του Ταμείου», υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, ο υπουργός.

Κινητοποίηση

Πώς όμως το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” επιχειρεί να αντιστρέψει αυτό το επενδυτικό κενό; Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει με την κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, την οποία προσδιόρισε ως εξής: «Στις επιδοτήσεις, ενώ το άθροισμα που βάζουμε είναι 18 δισ., περίπου τόσα θα πάρουμε από το Ταμείο, σκοπεύουμε, με τις επιδοτήσεις αυτές, να κινητοποιήσουμε 26-26 δισ. ευρώ επενδυτικούς πόρους. Στα δε δάνεια, σκοπεύουμε να πάρουμε το σύνολο των δανείων και να πάμε στα 32 δισ. ευρώ. Άθροισμα, από τα 31 δισ. που, έχει το “Ελλάδα 2.0”, 57 δισ., στόχος κινητοποίησης επενδυτικών πόρων».

Τα δάνεια στις επενδύσεις

Ο κ. Σκυλλακάκης αναφέρθηκε ειδικά στο «εργαλείο των δανείων» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει 13 δισ. επιπλέον χρέος και έλλειμμα αγύριστο. Πρέπει να μπορούν τα λεφτά να επιστρέψουν. Για να επιστρέψουν τα λεφτά, και για να μπουν στην οικονομία, ο μόνος τρόπος είναι να μπουν σε ιδιωτικές επενδύσεις».

Οι επενδυτές

Ποιοι όμως θα έχουν την πρόσβαση σε αυτά στα χρήματα αυτά; «Επειδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια για επενδύσεις και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι. Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Φτάνει να είναι φερέγγυοι και να θέλουν να βάλουν λεφτά», είπε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ταμείο έχει έναν βασικό κανόνα. Αν θέλεις να επενδύσεις, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, φτάνει να βάζουν δικά τους λεφτά και να παίρνουν δικό τους ρίσκο. Δεν μπορεί να κάνεις τον επενδυτή, με χρήματα του κράτους και να μην βάζεις και εσύ δικά σου».

Όπως ωστόσο είπε, δεν θα μείνουν έξω μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν είναι φερέγγυες, γιατί «θα υπάρχει ανοιχτό ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο αθροιστικά φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε 180.000 με 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και ενημέρωσε ότι η κατάθεση του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” στην ΕΕ, θα γίνει μέσα στο επόμενο 10ήμερο ή 15θήμερο, και πάντως πριν το τέλος του μήνα.

Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι η εφαρμογή του Σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες, διότι η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα, από όσα απορροφούσε ως τώρα. «Αυτό σημαίνει, αλλαγή στον τρόπο που θα γίνεται η απορρόφηση, αλλαγή στα κίνητρα, αλλαγή στα πληροφοριακά συστήματα, σημαίνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να έρθουν. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με διασφάλιση της διαφάνειας», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ