today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Γ.Καρανίκας: Η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή

«Η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι εφικτό να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας από επιχειρηματίες και καταναλωτές και να συνεχίζει να λειτουργεί το λιανεμπόριο»

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2020.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να περιφρουρούν τη δημόσια υγεία στην καθημερινή τους επαφή με τους καταναλωτές και πρόσθεσε: «το χθεσινό άνοιγμα είναι φυσικά μία θετική νέα αρχή αλλά και ένα νέο στοίχημα, ότι θα κρατήσουμε ανοιχτή την αγορά, το οποίο αυτή τη φορά πρέπει να κερδίσουμε. Ωστόσο, το δυσεξήγητο στοπ στο άνοιγμα την τελευταία στιγμή σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο το οποίο θα πρέπει να μην επαναληφθεί».

Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, είναι αναγκαίο να συζητηθούν και να επιλυθούν θέματα που σχετίζονται με την άμεση επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων.

Η διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών στην επόμενη μέρα, η στήριξη της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανάλογο με αυτό της εστίασης, η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η επιχείρηση την επόμενη μέρα αλλά και η οριστική κατάργηση τόσο της προκαταβολής φόρου όσο και του τέλους επιτηδεύματος είναι τα θέματα που θέτει στην ατζέντα συζήτησης ο πρόεδρος.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά η επόμενη μέρα της πανδημίας θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και θα τις μετατρέψει σε προβληματικές» σημείωσε ο πρόεδρος.

Επιπλέον, συνέχισε ο ίδιος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα και συστηματικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για να ενισχυθούν τομείς της επιχειρηματικότητας που θα παράγουν διαρκή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα προωθητικό αναπτυξιακό πλέγμα που θα αναδείξει τον ρόλο του εμπορίου όχι μόνο ως οικονομικής δύναμης αλλά και ως βασικού εργοδότη στην ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κ. Καρανίκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ