today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ο ρόλος των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πάνω από εκατό χρόνια, το ιδιωτικό αυτοκίνητο έχει μεταμορφώσει τη σύγχρονη κοινωνία παρέχοντας ανεξαρτησία και ελευθερία κινητικότητας. Τα αυτοκίνητα είναι η νούμερο ένα πηγή κινητικότητας μας, με μέσο όρο την Ευρώπη περίπου 13.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που εκπροσωπεί τους 15 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στην Ευρώπη, τα αυτοκίνητα είναι σημαντικά για τους εξής λόγους:

Πάνω από το 70% των ταξιδιών πραγματοποιούνται με αυτοκίνητο – είτε πρόκειται για ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή για κοινή χρήση αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 81,4% των εσωτερικών επιβατικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κινητικότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αποστάσεων μεταξύ σπιτιού, εργασίας, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αγορών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων.

Χωρίς ατομική κινητικότητα, η επαρκής συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή δεν θα ήταν δυνατή σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως για άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Τα αυτοκίνητα της Ευρώπης είναι τα καθαρότερα, ασφαλέστερα και πιο αθόρυβα στον κόσμο.

Ο μέσος κινητήρας αυτοκινήτου εκπέμπει 28 φορές λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Το 2019, οι μέσες εκπομπές νέων αυτοκινήτων ήταν 123 γραμ./χλμ. CO2/χλμ. σε σύγκριση με 186 γραμ.CO2/χλμ. το 1995 – μείωση κατά 33,9% σε μόλις 25 χρόνια.

Ο θόρυβος από επιβατικά αυτοκίνητα έχει μειωθεί κατά 90% από το 1970.

Υπάρχουν 271 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους της Ευρώπης σήμερα – η μέση ηλικία τους είναι 10,8 χρόνια.

5 εκατομμύρια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εξήχθησαν παγκοσμίως το 2019, αξίας σχεδόν 125 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα αυτοκίνητα εναλλακτικής ισχύος (ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικό αέριο, υγραέριο) αντιπροσωπεύουν το 3,8% του συνολικού στόλου οχημάτων της ΕΕ και το 10,6% των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ