today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η αναβάθμιση των F-16 και P-3 Orion στο επίκεντρο της ενημέρωσης του ΥΕΘΑ για τα έργα της ΕΑΒ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημερώθηκε εκτενώς για την πρόοδο των έργων και προγραμμάτων που εκτελεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η διοίκηση της ΕΑΒ προχώρησε σε μια γενική ανασκόπηση της προόδου των προγραμμάτων που εκτελούνται, ενώ συζητήθηκε ευρύτερα ο σχεδιασμός της εταιρείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Advanced και 52+ σε Viper. Οι εργασίες στο πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 5 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να υποβληθεί στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης.

Εξάλλου, έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ άλλα δύο F-16 στα οποία γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την ΕΑΒ καθώς η αναβάθμιση των F-16 αναμένεται να ενισχύσει δραστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης του Ν. Παναγιωτόπουλου τέθηκε και η αναβάθμιση των αεροσκαφών συνεργασίας περιπολίας P-3 Orion.

Σύμφωνα με την ΕΑΒ, μαζί με το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης που έχει ήδη παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και συμμετέχει στις επιχειρήσεις του, τα Ρ-3 θα ενισχύσουν τη δυνατότητά του να εκτελεί ναυτικές περιπολίες, αναγνωρίσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Παράλληλα, η ΕΑΒ συντηρεί τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζοντας με βελτιωμένους ρυθμούς την παράδοση μεταγωγικών C-130 και σχεδιάζοντας παράλληλα να αναβαθμίσει τις υποδομές της με στόχο την δημιουργία κέντρου συντήρησης C-130 διεθνούς εμβέλειας, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση της ΕΑΒ, τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΕΑΒ συντηρεί για μια ακόμα χρονιά και παραδίδει εμπρόθεσμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ενόψει καλοκαιρινής περιόδου. Συγκεκριμένα, πέρα από τις εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στις εγκαταστάσεις της, η ΕΑΒ συνδράμει και με κλιμάκιο εξειδικευμένων τεχνικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου στην 112 πτέρυγα μάχης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ