today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι κατά του Τ.Ερντογάν

Σύσσωμη στρέφεται η κυβέρνηση Ερντογάν κατά 103 απόστρατων ναυάρχων οι οποίοι χθες βράδυ δημοσίευσαν επιστολή στην οποία κατακρίνουν την Τουρκική κυβέρνηση για τη στάση της αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ζητούν να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησή της.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αφήνει υπαινιγμούς για στρατιωτικό πραξικόπημα μετά την κοινή δήλωση 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα του sigmalive.com ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23:00 χθες το βράδυ (Σάββατο 3 Απριλίου), θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του sigmalive.com η κυβέρνηση Ερντογάν στρέφεται σύσσωμη κατά των ναυάρχων, κάνοντας λόγο ακόμη και για “οσμή πραξικοπήματος”, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε το «ξήλωμα» των βαθμών και των γαλονιών των απόστρατων ναυάρχων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απαντώντας μέσω twitter στους απόστρατους ναυάρχους, ζήτησε από τους Τούρκους αξιωματικούς να σεβαστούν τη στολή τους και τις αρχές της δημοκρατίας και να μην ανακατεύονται στην πολιτική.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο twitter, όπως και ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής έκαναν λόγο για «οσμή πραξικοπήματος».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του κρατά αποστάσεις από τους απόστρατους ναυάρχους και με ανακοίνωσή του πως η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας δήλωσης δεν έχει καμία άλλη σκοπιμότητα παρά να πλήξει τη δημοκρατία μας και να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό και τα κίνητρα των ενόπλων δυνάμεων μας και να κάνει ευτυχείς του εχθρούς μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν πλήρη συνείδηση και γνώση για τα οφέλη και ζημίες από τις διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες και προσωπικές επιθυμίες εκείνων που στερούνται οποιουδήποτε καθήκοντος και ευθύνης», αναφέρει τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η αντιπολίτευση χαιρέτισε τη δήλωση των 103 απόστρατων ναυάρχων με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτηση στο Twitter να αναφέρει «αυτοί οι ναύαρχοι που επικρίνετε αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Συγχαίρω την πατριωτική απόφαση των ναυάρχων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ