today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep Magneto αποκαλύπτει τα μυστικά του

Η Jeep εξηλεκτρίζεται και βάζει σταδιακά όλα τα μοντέλα της στον ηλεκτρισμό. Όπως έκανε πρόσφατα με τα καινοτόμα plug-in hybrid Renegade 4xe και Compass 4xe. Σειρά έχει το αμιγώς ηλεκτρικό Jeep Wrangler Magneto που βασίζεται στο 3θυρο Wrangler Rubicon που δημιουργήθηκε για να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες.

Κάτω από το καπό θέση πήρε ένας νέος ηλεκτροκινητήρας που δημιουργήθηκε ειδικά για το Magneto, ο οποίος λειτουργεί στις 6.000 σ.α.λ. Η απόδοση του είναι αντίστοιχη με τον V6 βενζινοκινητήρα Pentastar των 3,6 λίτρων, με 285 ίππους και 370Nm ροπής. Βέβαια σε σχέση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο ηλεκτροκινητήρας του Magneto έχει διαθέσιμη το σύνολο της ροπής από στάση, εκτοξεύοντας το πρωτότυπο μέχρι τα 100χλμ./ώρα σε μόλις 6,8 δευτερόλεπτα με μηδενικούς ρύπους.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι η επιλογή ο κινητήρας να συνδυαστεί με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, κάτι που είναι εξαιρετικά ασύνηθες στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι ότι οι μηχανικοί της Jeep αποφάσισαν να συνδυάσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης. Έτσι από την μία πλευρά υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας με άφθονη ροπή και άμεση απόκριση ανεξάρτητα από την ταχύτητα του οχήματος και από την άλλη η επιλογή ο οδηγός να διαλέγει τη σχέση που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες που οδηγεί. Επίσης, σε αντίθεση με την περίπτωση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οδηγός ανεξάρτητα από την επιλογή σχέσης δεν έχει φόβο να «σβήσει» ο κινητήρας σε περίπτωση λάθος επιλογής ταχύτητας ή λάθος χρήσης του συμπλέκτη. Με αυτό τον τρόπο το Magneto προσφέρει τις δυνατότητες επιλογών ενός μηχανικού κιβωτίου, με την ευκολία χρήσης και την άνεση που προσφέρει ένα αυτόματο.

Για την τροφοδοσία με ρεύμα του κινητήρα τοποθετήθηκαν 4 συστοιχίες μπαταριών λιθίου συνολικής χωρητικότητας 70 kWh. Το κύκλωμα λειτουργεί στα 800V τάσης, δηλαδή στην διπλάσια τάση σε σχέση με το plug-in hybrid Jeep Wrangler 4xe. Η πρώτη συστοιχία κατέλαβε το χώρο του ρεζερβουάρ καυσίμου, η δεύτερη τοποθετήθηκε μπροστά από την πρώτη, η τρίτη εμπρός στο χώρο του κινητήρα και η τέταρτη στο πίσω μέρος του οχήματος, εκεί που κανονικά κανείς θα έβρισκε το τελικό τμήμα της εξάτμισης. Το Magneto διαθέτει και δύο μπαταρίες 12V, με την πρώτη να τροφοδοτεί συστήματα όπως το ραδιόφωνο και τα φώτα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί σαν εφεδρική μονάδα.

Τα μηχανικά μέρη του Magneto είναι προστατευμένα και πλήρως αδιάβροχα, με το εντυπωσιακό πρωτότυπο να μπορεί με άνεση να περάσει από υδάτινα κολλήματα βάθους 76 εκατοστών. Τα προστατευτικά στο πάτωμα σε συνδυασμό με το κιτ αύξησης της απόστασης από το έδαφος κατά 5 εκατοστά δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις ικανότητες αυτού του διαφορετικού, φιλικού προς το περιβάλλον, εντελώς αθόρυβου, αλλά 100% αυθεντικού Jeep.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ