today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Η αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή

Η σταθερότητα του Πρωθυπουργού και το άγχος του κ. Τσίπρα

Ως ήρεμη δύναμη σταθερότητας, που μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση, εμφανίσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας, έχοντας απέναντι του, όχι μια σύγχρονη δυτικοευρωπαϊκού τύπου αντιπολίτευση, αλλά το  πολιτικό «κατεστημένο» περασμένων δεκαετιών.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός καθ όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης χρησιμοποίησε «καθαρό» και ήπιο πολιτικό λόγο, απέφυγε τις άνευ ουσίας κορώνες και κυρίως τους «βαρείς» χαρακτηρισμούς, μιας και το αντικείμενο της συζήτησης, δεν προσφερόταν για τη συνήθη στείρα αντιπαράθεση.

Ο αρχηγός της ΝΔ  ζήτησε προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εισέπραξε λαϊκιστικές κορώνες, με επιεικώς απαράδεκτα υπονοούμενα, όπως της κυρίας Γεννηματά, που έκανε λόγο για «»μπίζνες Μαξίμου ΑΕ;, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, αν και κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μη διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης” ανέφερε  ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τον απόηχο της χθεσινής συζήτησης…

Απ ότι φάνηκε τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσήλθαν στη Βουλή για να κάνουν πολιτικό σαματά, πάνω στα αποκαΐδια του κορωνοιού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα έκανε όλα λάθος, Ενώ την ίδια στιγμή προβάλαν μια «εικόνα» καταστροφής για τη χώρα.

Η εύκολη κριτική ήταν η μόνη προσφορά τους…

Μια άλλη Φώφη Γεννηματά

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ήταν η δυσάρεστη έκπληξη της χθεσινής συζήτησης και μπορεί να πει κάποιος ότι ξεπέρασε ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα στην ανέξοδη αντιπολίτευση.

Κάτι που επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός: «Θυμίσατε τον κ. Τσίπρα, χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και το λαϊκισμό. Να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματός σας φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα κακά που συμβαίνουν στον τόπο».

Να σημειώσουμε ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απουσίαζε από την δευτερολογία του Πρωθυπουργού, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Γενικότερα χθες η κυρία Γεννηματά ήταν μια ..άλλη αρχηγός, με πολιτικό λόγο που ήταν εστιασμένος, περισσότερο για το κομματικό ακροατήριο της και όχι για την ελληνική κοινωνία.

Ενδεχομένως να ήταν  μια συνειδητή επιλογή καθώς στο ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει η εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος και η κυρία Γεννηματά αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα.

Προβλέψιμος ο Αλέξης Τσίπρας

Από την άλλη πλευρά ο  Αλέξης Τσίπρας αρχικά πήγε να «θολώσει» τα νερά για τις διαθέσεις του και ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι η χώρα βιώνει μια “έκτακτη” και “δραματική” συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση “δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης” και  χρειάζεται να γίνει μια πιο ψύχραιμη αναζήτηση λύσεων.

Ωστόσο, η παράγραφος αυτή ήταν μια μικρή παρένθεση καθώς στη συνέχεια η «μάσκα» έπεσε και εμφανίστηκε το γνωστό  πολωτικό πρόσωπο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά στο θέμα των εμβολίων προσπάθησε να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πολιτικές «μανούβρες» του τύπου, να προαγοράσει η Ελλάδα εμβόλια, όπως η Γερμανία, για να λάβει την απάντηση του Πρωθυπουργού: «Γι αυτό είναι πίσω μας στους εμβολιασμούς; Επειδή αγόρασε από τη Pfizer;»

Ενώ για άλλη μια φορά μίλησε για στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας.

Η μόνη σωστή κίνηση που έκανε χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν άφησε να είναι παρών στη συζήτηση ο Παύλος Πολάκης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ