today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Χ.Ακάρ: Οι Έλληνες συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες

Σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας επιμένει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως η Άγκυρα μέχρι σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει μία εξαιρετικά λογική και συνετή πολιτική, χωρίς να χωλαίνει και χωρίς να έχει ελλείψεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το sigmalive.com μιλώντας προς αξιωματικούς του τουρκικού στρατεύματος ο κ. Ακάρ επεσήμανε ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαία η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο διάλογος.

«Δεν είμαστε υπέρ της μεγαλοποίησης των γεγονότων και της κλιμάκωσης της έντασης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα δηλώνει πάντα την καλή της πρόθεση.

«Παρά την εποικοδομητική, θετική, ειρηνική και ξεκάθαρη στάση μας για συνομιλίες, δυστυχώς οι προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων γειτόνων μας συνεχίζονται, κλιμακώνοντας την ένταση. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των απειλών, επιδιώκουν τους δικούς τους συγκεκριμένους στόχους. Το λέμε και συνεχίζουμε να το λέμε κάθε φορά ότι όλα αυτά είναι μάταια, ότι δεν πρόκειται να έχουν καμία επιρροή οι απειλές απέναντι στη χώρα μας, στο έθνος μας και στις ένοπλες δυνάμεις μας κι ότι με τέτοιους τρόπους και μεθόδους δεν πρόκειται να υπάρξει καμία λύση», αναφέρει.

«Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι με το να αλλάζουν την ερμηνεία συνεχώς του νόμου ή να προβάλλουν αξιώσεις πέραν του διεθνούς δικαίου ή με τις ρητορικές τους να παρουσιάζουν σε κάποιους τα γεγονότα χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για να βρουν υποστηρικτές, δεν θα καταλήξουν πουθενά. Ίσως μπορούν να βρουν υποστηρικτές, αλλά όλα αυτά είναι αντίθετα στο νόμο. Το διεθνές δίκαιο είναι συγκεκριμένο. Όλοι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία ισχύ», λέει ο κ. Ακαρ.

«Μπορεί προσωρινά να σημειώνουν κάποια πρόοδο σε ορισμένα πράγματα, αλλά πρέπει να δουν ότι το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη. Σε αυτό το ζήτημα υπάρχει διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, πρέπει να γνωρίζουμε αυτές τις αποφάσεις. Καλούμε τους συνομιλητές μας να λειτουργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εμείς γνωρίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι ‘τα νησιά δεν διαθέτουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ’, ούτε μπορούν να διαθέτουν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν, αυτά τα βασικά πρέπει να γίνονται αποδεκτά», προσθέτει.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδεικνύει μία σφαιρική στάση και να απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο και σχέσεων καλής γειτονίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ