today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης και το σχέδιο εξόδου από την κρίση

Με την έξοδο από την κρίση να είναι ορατή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σήμα επανεκκίνησης της οικονομίας  παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» αλλά και το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, μέσω του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση.

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας και τη ψυχική κόπωση των πολιτών, στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον, με δεδομένο ότι η πανδημία έχει ημερομηνία λήξης όσο προχωρεί ο εμβολιασμός του κόσμου.

Του Κώστα Πασίση

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας είναι ένας καλά οργανωμένος οδικός χάρτης και όπως ειπώθηκε περιλαμβάνει 170 συγκεκριμένα έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με 4 πυλώνες: Την ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Την πράσινη μετάβαση, στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου. Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το «Ελλάδα 2.0», όμως που υπάρχει στον τίτλο του δεν είναι άλλο ένα οικονομικό σχέδιο, από το «πανέρι» προγενέστερων «τσάρων» της οικονομίας, όπως αυτά που είχαν εξαγγελθεί  και ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ή έμειναν μισοτελειωμένα…

Αλλά ένα μεγάλο οικονομικό project που οδηγεί την Ελλάδα σε ένα ανώτερο, αναβαθμισμένο επίπεδο.

Όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού είναι ένα μεγαλόπνοο στρατηγικό σχέδιο που δίνει νέες προοπτικές στην οικονομική ανάπτυξη σε πανελλαδικό επίπεδο και ταυτόχρονα για κάθε Περιφέρεια της χώρας ειδικά.

Με θετική ατζέντα στη Βουλή

Αυτό είναι πλέον το νέο θετικό αφήγημα της κυβέρνησης, που κατατίθεται σε μια περίοδο που η χώρα απειλείται να «καταπλακωθεί» από τη μιζέρια που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός και ο καταστροφικός λόγος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε αυτή τη θετική ατζέντα θα αναφερθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει τη σύναψη συμφωνίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες αναφορικά με την πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά και να κάνει το άλμα που απαιτείται.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο μετά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπως αποφασίστηκε  από την Επιτροπή των ειδικών, πριν από δυο ημέρες, αφενός  για  να στηριχθεί η οικονομία, αφετέρου για  να δοθούν  ανάσες «ελευθερίας στον κόσμο, μετά την πολύμηνη καραντίνα.

Ο Πρωθυπουργός επίσης θα κάνει ειδική αναφορά στο θέμα των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα προχωρά υποδειγματικά και ότι τον Απρίλιο θα κάνουν το εμβόλιο, 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί.

Στο σημείο αυτό θα ευχαριστήσει δημοσίως και για άλλη μια φορά  το υγειονομικό προσωπικό της χώρας που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει το ΕΣΥ όρθιο.

Το επόμενο βήμα

Η κυβέρνηση πάντως επίσημα αποφεύγει να μιλά για χαλάρωση των μέτρων και χρησιμοποίει τον όρο «βαλβίδες ασφαλείας ή αποσυμπίεσης» και αυτό γιατί οι ορισμένοι εκ των λοιμωξιολόγων έχουν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις για την πορεία της φονικής ασθένειας.

Το επόμενο βήμα πάντως θα πραγματοποιηθεί – εκτός απροόπτου-  στις 12 Απριλίου όπου προγραμματίζεται να  ανοίξουν τα Λύκεια της χώρας, με self test για τους μαθητές καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Η επανέναρξη των τριών τάξεων του Γυμνασίου και του Δημοτικού παραμένει γρίφος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ