today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Tα αεροσκάφη RAFALE έκδοσης F3R ανατρέπουν την ισορροπία στο Αιγαίου. Του Διον.Χατζηδάκη

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ RAFALE ΕΚΔΟΣΗΣ F3R ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με διαδικασίες ταχύτατες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων ξεπέρασε τις γραφειοκρατίες του παρελθόντος προκειμένου να αποκτηθούν τα νέα αεροσκάφη.  Τόσο στις επιτροπές όσο και στην ολομέλεια της Βουλής άπαντες έψησαν θετικά για την απόκτηση των RAFALE πλην του ΚΚΕ.

Αντί για 5 έως 7 χρόνια, όπως γινόταν παλαιότερα η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η υπογραφή των συμβάσεων περιορίσθηκαν σε 6 μήνες.  Για το σκοπό αυτό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δούλεψαν νυχθημερόν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Γράφει ο Διονύσης Χατζηδάκης

Α) Το χρονοδιάγραμμα απόκτησης είναι:

6 ελαφρώς μεταχειρισμένα στο 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης τον Ιούλιο του 2021, 6 καινούργια το 2ο εξάμηνο του 2022 και 6 ελαφρώς μεταχειρισμένα το 1ο  εξάμηνο του 2023. Συγχρόνως θα αποκτηθούν οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι αέρος – αέρος (αναχαιτήσεως αεροσκαφών METEOR και MICA και θα αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες πύραυλοι SCALP (αέρος – εδάφους), EXOSET (εναντίον πλοίων) και MICA (αέρος – αέρος, αναχαιτήσεως) που φέρουν τα υπάρχοντα αεροσκάφη MIRAGE, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται και  από τα αεροσκάφη RAFALE.

Β) Το συνολικό κόστος αγοράς:

Για την αγορά των 18 αεροσκαφών, με την 4ετή εφοδιαστική υποστήριξή τους    (follow on support) και την εκπαίδευση ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, το κόστος θα είναι 1,9 δις. ευρώ. Για την αγορά και αναβάθμιση των πυραύλων και την επι 4,5 έτη εφοδιαστική υποστήριξή τους, το κόστος θα είναι 400εκ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τόσο ολοκληρωμένη αγορά πολεμικού υλικού τέτοιας εκτάσεως που επηρεάζει τις αεροπορικές ισορροπίες, όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Διότι περιλαμβάνει ταυτόχρονα την αγορά των αεροσκαφών, την εφοδιαστική υποστήριξη αυτών με ανταλλακτικά και το σύγχρονο εξοπλισμό τους. Με την απόκτηση αυτών των όπλων, δηλαδή τους πυραύλους στρατηγικής σημασίας, το αεροσκάφος αυτό μπορεί είτε να αναχαιτίσει και να καταρρίψει άλλα αεροσκάφη από πολύ μεγάλη απόσταση, είτε να προσβάλλει στόχους επιφανείας όπως και στόχους θαλάσσης επίσης από μεγάλη απόσταση.

Δεν έχει νόημα να αγοράζεις Α/Φ τελευταίας γενιάς ή να τα αναβαθμίζεις χωρίς ταυτόχρονα να φροντίζεις να αποκτάς και τα σύγχρονα όπλα (βλήματα) τα οποία απαιτούνται. Τα όπλα είναι εκείνα που καθιστούν τα αεροσκάφη πλήρως ετοιμοπόλεμα και αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης και όχι αυτό κάθε αυτό το αεροσκάφος, εκσυγχρονισμένο ή μη.

Τα αεροσκάφη RAFALE F3R τα οποία αγοράζουμε είναι έκδοσης που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019 και περιλαμβάνουν συστήματα αυτοπροστασίας από απειλές εχθρικών αεροσκαφών. Επομένως δε χρειάζεται να εγκαταστήσουμε τέτοια συστήματα όπως συνέβαινε σε προηγούμενες αγορές αεροσκαφών (F-16) με αποτέλεσμα να απαιτείται νέος διαγωνισμός για την απόκτηση συστημάτων αυτοπροστασίας και έτσι το κόστος να είναι μεγαλύτερο από ότι θα ήταν αν είχε συμπληρωθεί στην αρχική τους αγορά. Τα ελαφρώς μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα καθορίσει η Πολεμική Αεροπορία μας από την κατασκευάστρια εταιρεία DASSAULT. Επίσης η εταιρεία αυτή θα αγοράσει τα προς απόσυρση παλιά αεροσκάφη MIRAGE 2000 (τα οποία είναι πλέον 30 ετών), 18 στον αριθμό, η τιμή των οποίων θα καθοριστεί από την επιτροπή που θα συστήσει η Πολεμική Αεροπορία μας και όποια τιμή συμφωνηθεί με τους Γάλλους θα αφαιρεθεί από το κόστος των 1,9 δις. ευρώ της αγοράς των RAFALE F3R. Η απόκτηση αυτού του στρατηγικής σημασίας ολοκληρωμένου οπλικού συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, πράγμα που έχει τονώσει το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ο ενθουσιασμός των στελεχών είναι πολύ μεγάλος.

Οι αναχαιτίσεις πλέον ανήκουν στα ελληνικά ατσάλινα φτερά των πανάξιων πιλότων μας.

*Ο κ. Διονύσης Χατζηδάκης είναι βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ