today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι ζυμώσεις τα αυτογκόλ και οι ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, λόγω Παππά, χαμηλών πτήσεων στις δημοσκοπήσεις και …αυτογκόλ, που αφήνουν εκθέτη την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εμφανίζεται αδύναμη να «κοντρολάρει» το εσωκομματικό παιχνίδι. Η παραπομπή του Νίκου Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή από την ολομέλεια της Βουλής για το σκανδαλώδη διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες το 2015-16, κρύβει «πλούσιο» παρασκήνιο μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων της Κουμουνδούρου, ενόψει του συνεδρίου.

Όπως φάνηκε από τη συνολική «εικόνα» που παρουσίασε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το βάρος της στήριξης του πρώην υπουργού, το σήκωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος για άλλη μια φορά έδωσε ένα ρεσιτάλ πολιτικής θρασύτητας, αν και ο  χαρακτηρισμός είναι επιεικής.

Του Κώστα Πασίση

Οι μεγάλοι «παίχτες» του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν διακριτές αποστάσεις από τον Νίκο Παππά, παρότι στις κομματικές συσκέψεις αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί και συντεταγμένοι.

Εντός της αιθούσης του Κοινοβουλίου, οι προαναφερόμενοι δεν πήραν το λόγο και τα …κάστανα από τη φωτιά τα έβγαλαν οι συνήθεις ύποπτοι…

«Υπάρχει η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων, του Μακρυγιάννη, του Βελουχιώτη και υπάρχει η παράταξη των Κοτζαμπάσηδων και προεστών, των συνεργατών των Γερμανών και του Τσολάκογλου. Η παράταξη που από την μήτρα της βγήκε η δικτατορία των συνταγματαρχών. Άλλο εκφράζετε εσείς και άλλο εμείς», ανέφερε σε υψηλούς εμφυλιοπολεμικους τόνους ο επονομαζόμενος και αψύς κρητικός.

Μια αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ξεκάθαρα ότι «στη ΝΔ δεν είναι δωσίλογοι». Επίσης και ο Νίκος Μπίστης εξέφρασε τη διαφωνία του, με ανάρτηση του στο facebook.

Για την «Ομπρέλα», τη νέα εσωκομματική τάση  ο Νίκος Παππάς είναι persona non grata στο κόμμα του καθώς υπάρχουν  ανεξόφλητοι λογαριασμοί από το παρελθόν, όταν ο πρώην υπουργός έλυνε και έδενε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις πλάτες της ηγεσίας.

Το παρασκήνιο, όμως, έχει ακόμη μεγαλύτερο βάθος καθώς οι αριστερές συνιστώσες  εκτιμούν ότι  από την υπόθεση αυτή, θα βγει «λαβωμένος» και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος καλύπτει απόλυτα τον συνεργάτη του και προσωπικό φίλο του.

Χαμηλές «πτήσεις» και ζυμώσεις 

Σε εσωτερικό επίπεδο ανησυχία υπάρχει και για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος.  Δέκα οκτώ μήνες μετα τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος περίπου στο 20%, με μικρές αυξομειώσεις.  Αντίθετα η ΝΔ διατηρεί διψήφιο ποσοστό προβαδίσματος και υψηλή «ανθεκτικότητα» στις φθορές, παρότι βρέθηκε αντιμέτωπη, με ουκ ολίγες κρίσεις.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο ευρημάτων απομακρύνει το ενδεχόμενο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξουσία και αυτό δεν ενθουσιάζει τους πρώην υπουργούς και τις πασοκογενεις μετάγραφες που μετανάστευσαν στην Κουμουνδούρου για να επανέλθουν στα …πράγματα.

Στις κομματικές συνάξεις συζητείται το θέμα και οι περισσότεροι ρίχνουν το ανάθεμα στην ηγεσία.

Αυτό – λέγεται- ότι θα είναι το ακανθώδες ζήτημα που θα τεθεί και θα αναλυθεί περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Το αυτογκόλ

Πικρόχολα σχόλια κυκλοφόρησαν στην Κουμουνδούρου και μετα την ανεπανάληπτη  γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ, με τα περίφημα self tests για τον covid 19.

Για δυο ημέρες συνεχόμενα  η Κουμουνδούρου «πυροβολούσε» την κυβέρνηση ότι έστησε έναν μαϊμού διαγωνισμό για να δώσει τη δουλειά στη Siemens.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η Siemens δεν συμμετείχε καν στο διαγωνισμό και  έγινε ο κακός χαμός…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ