today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Φ.Λέιν: Η ΕΚΤ πρέπει να αγνοήσει την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξάνεται λόγω μίας σειράς προσωρινών παραγόντων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, προσθέτοντας ότι οι βασικές τάσεις του παραμένουν αδύναμες και κατά συνέπεια η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 1,3% από 0,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.

«Οι διακυμάνσεις του πληθωρισμού τη διετία 2020-2021 μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποδοθούν στη φύση του σοκ από την πανδημία. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν υποτονικές, εν μέσω ασθενούς ζήτησης και σημαντικής χαλαρότητας της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων», σημείωσε ο Λέιν σε ανάρτησή του στο blog της ΕΚΤ.

Ο Λέιν υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραβλέψει αυτές τις διακυμάνσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό προσωρινά πάνω και από τον στόχο της ΕΚΤ, ενώ κάλεσε τις χώρες να συνεχίσουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την ανάπτυξη καθώς η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να εισήλθε ξανά σε ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να δυσκολευθεί και στο δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ