Β.Κικίλιας: Έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας και ενίσχυση του ΕΣΥ

Eurokinissi

Για μικρές ανάσες στήριξης και βοήθειας στην κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε όλοι να εφαρμόσουμε ευκολότερα τα μέτρα, έκανε λόγο στην αποψινή του τοποθέτηση του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κάλεσε όλους «να αντέξουν τις επόμενες εβδομάδες» παρότι -όπως είπε- «έχουν κουραστεί».

 

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τη μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ από όλους προσοχή, ό,τι κι αν κάνουν, όπου κι αν πάνε, όπως κι αν μετακινηθούν να φορούν μάσκα να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν μαζί τους αντισηπτικό».

 

Οι μεταλλάξεις του ιού τον έχουν κάνει πολύ μεταδοτικό, όπως είπε ο Β.Κικίλιας, και έχουν αυξήσει με τη σειρά τους τις εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία. «Να παραμερίσουμε την κούραση μας μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η ζωή των δικών μας ανθρώπων. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών μας ανθρώπων», τόνισε.

 

Ο υπουργός είπε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα, της πανδημίας.

 

Για να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας ο υπουργός ανακοίνωσε πως το Θριάσιο νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid-19, με στόχο στις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες για covid ασθενείς και 33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό και με προοπτική τα κρεβάτια συνολικά να φτάσουν σύντομα τα 180. Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα εφημερεύουν ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον υγειονομικός όγκος είπε ο Β.Κικίλιας.

 

Λόγω των αυξημένων αναγκών, θα χρησιμοποιηθούν καρδιολογικές κλινικές αρνητικής πίεσης και χειρουργεία ώστε να δημιουργηθούν 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Από αυτά 16 θα αναπτυχθούν το Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γενηματάς», 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.

 

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται κανονικά από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

 

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό είπε ότι μας βοηθά να «αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

 

Η προσέλευση στα ραντεβού για εμβολιασμό είναι 97% είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι πλέον λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.500 επαγγελματίες υγείας.

 

Τέλος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις εμβολίων στη χώρα μας και στους επόμενους μήνες θα διατεθούν πολλαπλάσιες ώστε «όλοι όσοι θέλουν και χρειάζεται να εμβολιαστούν, θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα».